Лидерите на Германия, Франция, Италия и Румъния се обявиха днес за това Украйна да получи "незабавно" статут на държава кандидатка за присъединяване към Европейския съюз, а украинският президент Володимир Зеленски ги увери, че "Киев е готов да работи за това Украйна да стане пълноправна членка на ЕС", предаде френската информационна телевизия Бе Еф Ем от украинската столица.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, министър-председателят на Италия Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис се срещнаха днес със Зеленски, за да засвидетелстват единството на Европа в подкрепа на Украйна в отбранителната ѝ война срещу агресията на Русия и за желанието ѝ да се присъедини към ЕС. 

„И четиримата подкрепяме незабавен статут на кандидат за членство“, каза Макрон. „Този ​​статут ще бъде придружен от пътна карта и също така ще включва отчитане на ситуацията на Балканите и съседните страни, в частност Молдова“, добави той.

Посещението, първото за лидери на такова ниво в Киев от началото на руското нахлуване, на 24 февруари т.г., става в ден преди Европейската комисия да обяви отговора си на молбата на Украйна за членство. Очаква се Комисията да предложи на държавите членки тя да получи статут на държава кандидатка. За целта е необходимо единодушие между 27-те страни в ЕС. Очаква се държавните и правителствените ръководители от съюза да се произнесат на среща в Брюксел в края на другата седмица. Кандидатка за такъв статут е и Молдова, която се опасява, че също може да стане обект на руска агресия заради сепаратисткия проруски анклав на Приднестровието.

Кандидатският статут е първото стъпало в процеса на присъединяване към ЕС, който може да продължи с години.

 
""Германия подкрепя положително решение за Украйна и Молдова...Украйна е част от европейското семейство", каза на съвместна пресконференция на лидерите Шолц, добавяйки, че "трябва да се направи всичко необходимо за намиране на единодушие" в ЕС за двете кандидатури.
 
"Днес най-важното послание на нашето посещение е, че Италия иска Украйна в Европейския съюз", заяви Драги.

Зеленски: Не сме сами в битката

За Зеленски посещението днес в Киев на четирима европейски лидери е показало, че страната му не е сама в битката срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Украинците днес са на фронтовата линия на битката срещу руските атаки. Но те не са сами. И това се потвърждава от днешната визита на Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Марио Драги и Клаус Йоханис в Киев", заяви украинският държавен глава.

"Украинците вече са заслужили правото да застанат на този път и да получат статут на кандидат за членство в ЕС", каза Зеленски. 

Зеленски съобщи още, че е говорил с гостуващите му лидери за координацията на подкрепата за Украйна и следвоенното възстановяване на страната, предаде Ройтерс. Украинският президент заяви, че не вярва, че който и да било световен лидер може сам да принуди Путин да спре войната и само общи усилия могат да спрат Русия. Според него само руската страната блокира усилията за мир и тя иска само война.

Украинският държавен глава каза и че е обсъдил с европейските лидери въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия и колкото по-мощни оръжия бъдат доставени на Украйна, толкова по-бързо тя ще освободи земята си. Той изрази благодарност за досегашните доставки и каза, че Украйна очаква да получи тежко въоръжение, включително модерна ракетна артилерия и системи за противоракетна обрана.

"Руската агресия срещу Украйна е агресия срещу цяла Европа, срещу цялата обединена Европа, срещу всички нас, срещу нашите ценности", заяви Зеленски.

Той добави, че след срещата си с Шолц силно вярва, че Германия ще помогне за удовлетворяване на украинската нужда от противовъздушна отбрана. 

Какво казаха лидерите

Шолц беше критикуван в Европа и в самата Украйна за недостатъчна решителност в оказването на военна помощ на Киев и в налагането на санкции на Русия. Макрон получи критики заради телефонните си разговори с руския президент Владимир Путин и призива си "да не бъде унижавана Русия", с която утре Украйна и Европа ще трябва да преговарят. Италиански план за прекратяване на огъня в Украйна също не беше посрещнат ентусиазирано. Посещението на лидерите на трите най-големи европейски страни имаше за цел да разсее съмненията около техните позиции. 
 
 
Макрон обяви доставка на нови шест френски 155-милиметрови гаубици "Сезар" за Украйна, в допълнение на 12-те които Франция вече изпрати.в разследването на убийствата и насилието над в киевското прердградие Буча. По-рано през деня дипломат от френската делегация каза пред журналисти, че Париж иска да види как Украйна си връща завзетите от Русия територии, включително Крим, като резултат от военна победа.
 
Френският президент заяви още: "Ние ще бъдем до Украйна до нейната победа", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Макрон каза, че Украйна може да "разчита на нас" и добави, че сигурността на Европа сега се решава на украинска земя. Той подчерта и че не трябва да има безнаказаност за престъпленията, извършени на украинска земя.
 
Момент от съвместната пресконференция в Киев. Снимка АП / БТА
 
 
По въпроса с опасността от продоволствена криза Макрон казда, че тя се дължи не на европейските санкциите срещу Русия, а на руската агресия. Той добави, че подкрепя приемането на резолюция на ООН за деблокиране на украинските пристанища. Президентът на Франция обаче отчете, че "ние ще имаме нужда от някакъв род комуникационен канал с Путин, в това число и за разрешаване на въпроса, свързан с хранителната сигурност". 

Френският президент увери, че Украйна е тази, която трябва да реши какви да са основите на какъвто и да е мир и "ние никога няма да поискаме отстъпки от Украйна в нейния конфликт с Русия".

Президентът добави, че контекстът и форматът на каквито и да е разговори за мир ще бъдат установени единствено от Украйна.

"Зеленски знае, че еврочленството не е на една крачка разстояние, че има път, който трябва да се извърви", каза Драги.

Той добави, че ЕС иска мир в конфликта в Украйна, но Киев трябва да бъде способен да се защитава от агресията на Москва.

"В Ирпин почувствах и ужас, и надеждата, надежда за възстановяването и за бъдещето", заяви още Драги, припомняйки, че по-рано днес тримата западни лидери и Йоханис бяха в град Ирпин, в околностите на Киев, превърнал се в един от символите на руската агресия в Украйна.

"Ние сме днес тук за това, за да помогнем на Украйна да изгради отново бъдещето си. Ние искаме мир, но Украйна трябва да защитава себе си и Украйна трябва да избере мира, който тя иска, който тя смята за приемлив за нейния народ", подчерта Драги. "Едва тогава ще има траен мир", допълни той.

Той заяви, че разминирането на украинските пристанища ще отнеме две седмици.  

"Ще са нужни две седмици за разминиране на пристанищата. Реколтата ще дойде в края на септември и поредица от още по-спешни срокове ще ни доближат неизменно до драматична ситуация", предупреди Драги. "Трябва да създадем безопасни коридори за зърното и да избегнем катастрофа. Това е необходимо в най-висша степен", допълни той.

"Единственият начин е резолюция на ООН, регулираща корабоплаването в Черно море -  нещо, което досега Русия отказваше".

Драги заяви още, че Италия ще подкрепи разследването на предполагаеми руски военни престъпления в Украйна.

"Видяхме в Ирпин жестокостите, извършени от Русия в тази война, които ние осъждаме, без да се колебаем", каза Драги. "Даваме нашата пълна подкрепа за разследванията за военни престъпления", подчерта той.

В светлината на перспективата за Украйна да започне процес на присъединяване към ЕС, Шолц говорѝ и за доближаване на страните от Западните Балкани до блока, предаде ДПА. Той припомни, че тези страни са поели по пътя на присъединяването към ЕС от години и че ЕС трябва най-накрая да изпълни обещанието си към тях, тъй като това е въпрос на запазване на доверието в него.

Шолц каза, че има ясни критерии за членство в ЕС, които трябва да бъдат изпълнени от всички кандидати. Той припомни, че това се прилага особено за общите правила по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

"Демокрацията и върховенството на закона са онова, което ни обединява в ЕС и ни отличава от другите", допълни той. Шолц добави, че ЕС трябва да се подготви за това развитие и да модернизира структурите и процедурите си.

Шолц заяви още, че Германия обещава да предоставя на Украйна военна подкрепа толкова дълго, колкото това е необходимо, отбелязва Франс прес.

Румънският президент Клаус Йоханис каза, че Румъния е направила "всичко по силите си", за да помогне на Украйна, и обеща, че това ще продължи. 

"Румъния, като надежден съсед и партньор, а също и като страна членка на Европейския съюз и съюзник в НАТО с най-дългата граница с Украйна, е напълно солидарна с украинския народ. Оплакваме загубата на човешки живот, отворените рани на всички украинци, които видяха домовете си, училищата, болниците и дори историята атакувани по брутален начин", заяви Йоханис.

"Бях дълбоко развълнуван от невъобразимата човешка трагедия и ужасните разрушения, които видях днес край Киев. Категорично повтарям призива си всички руски извършители да бъдат подведени под отговорност от международното наказателно правосъдие, което Румъния напълно подкрепя", посочи още той.

"На днешната среща с президента Зеленски обсъдихме конкретни начини за по-нататъшна подкрепа на Украйна в борбата с тази екзистенциална заплаха. Ще продължим да набелязваме цялостни решения и мерки, за да помогнем на Украйна да се противопостави на руската заплаха и да я отблъсне", изтъкна румънският президент.

Украинският президент - на среща на Г-7 в Германия в края на този месец

Зеленски е приел покана на Шолц да участва в срещата на върха на Г-7 в края на юни в Бавария, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това съобщи самият Шолц в Туитър. 

Срещата на върха на Г-7 ще бъде в замъка Елмау в Бавария от 26 до 28 юни.

"Мерси, господин Зеленски, че приехте моята покана да участвате в срещата на върха на Г-7", казва Шолц в туита си. От него не става ясно обаче дали Зеленски, който не е напускал Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще пътува лично до Бавария, или ще се включи във форума на високо равнище чрез видеоконферентна връзка.

Горчива реакция от Москва

Предоставянето от Европейския съюз на Украйна на статут на държава кадидатка за членство ще означава, че по въпросите на разширяването на блока Брюксел се ръководи преди всичко от геополитически интереси. Това каза днес в интервю пред телевизия НТВ в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Ако на Украйна бъде предоставена пътна карта за подготовка за членство, това ще означава само, че Евросъюзът за пореден път е готов да си затвори очите за всички свои критерии, които винаги са съществували за кандидатите, и е готов да се ръководи изключително от геополитически съображения", отбеляза руският министър.

"Разбира се, не пречи да обърнем внимание на това, което вече се случва с наличните в Украйна оръжия - същите тези "Стингъри", "Джавелини" са вече на черния пазар. Те се появиха в Албания, и в Косово, за това се говори открито, и те се продават с отстъпка, така да го кажем", каза още Лавров.

Руският външен министър каза, че от Молдова се опитват да направят "втора Украйна" и това отговаря на консуматорския подход на сегашното ръководство на страната.

"Разбира се, от Молдова явно се опитват да направят втора Украйна", каза Лавров.

"Подобен потребителски подход от страна на сегашното молдовско ръководство е много показателен, когато те заявяват: "Хайде сега да започнем да влизаме в Евросъюза, после ще видим какво ще ни обещаят и тогава може би ще решаваме, да оставаме ли в Общността на независимите държави" и подобни изявления", поясни руският външен министър.

От своя страна, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев нарече безсмислени визитите на западни лидери в Украйна.

Той отбеляза, че европейските политици "обичат да посещават Киев".

"Ползата е нула. Пак обещаха приемане в ЕС, стари гаубици, почерпиха се с водка и, както преди сто години, с влака обратно вкъщи. И всичко е наред. А часовникът тиктака . . .", написа Медведев в акаунта си в Туитър.