Франция иска Украйна да си върне контрола над Крим като част от военна победа срещу Русия според френски дипломатически източник, цитиран от Си Ен Ен.

Коментарите на дипломата идват по време на посещение на лидерите на Германия, Франция и Италия в Киев. Източникът е разговарял с журналисти, пътуващи с френската делегация днес.

„Ние сме за цялостна победа с възстановяване на териториалната цялост, на всички територии, завладени от руснаците, включително Крим“, е казал френският служител, имайки предвид черноморския полуостров, който Русия насилствено анексира от Украйна през 2014 г.

След като войната приключи, ще са необходими преговори за определяне на вида гаранции за сигурност за Украйна и отношенията между Украйна и НАТО, каза дипломатическият източник, за да „знаем как да изградим траен мир“.

„Залогът е сигурността на всички нас“, е казал още източникът, добавяйки, че президентът на Украйна Володимир Зеленски трябва да определи какво означава украинска военна победа.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц, президентът на Франция Еманюел Макрон и министър-председателят на Италия Марио Драги са в Киев, за да изразят единството на Европа в подкрепа на Украйна, ден преди Европейската комисия да предложи на държавите членки на ЕС да и дадат статут на държава кандидатка за членство в ЕС. С тях в Киев е и румънският президент Клаус Йоханис.