Руското ръководство възнамерява да атакува Молдова, за да отвори втори фронт срещу Украйна, съобщава британският "Таймс", позовавайки се на украински военни.

Източниците на вестника отбелязват „ред показатели“, че „Кремъл вече е решил да атакува Молдова“ и нападението можем да очакваме „в близко бъдеще“. Редакцията посочва, че не е могла да провери независимо доколко обоснована е тази прогноза.

„Считаме, че Кремъл вече е взел решение за атаката срещу Молдова“ , казва анонимен източник, цитиран от "Таймс". 

Молдовската армия има 3 250 войници, отбелязва авторитетният британски всекидневник.

Молдова трябва да послужи за плацдарм на Русия да нападне най-голямото пристанище на Украйна на Черно море - Одеса - от запад. Според източниците на "Таймс" това би създало "екзистенциална" заплаха за Украйна.

В самообявилата се „Молдовска република на Приднестровието“ (ПМР), която не признава властта на Кишинев и се управлява на практика от Русия, напрежението расте, припомня "Таймс". Приднестровието е малка ивица земя, която е под контрола на проруски отцепнически власти от войната през 1992 г. с Молдова. Районът се намира близо до границата с Украйна.

Според "Таймс" руските военни планират да извършат въздушен десант в Приднестровието от окупирания Крим, но това противоречи на мнението на западните разузнавателни агенции, че руснаците нямат достатъчно възможности да летят безопасно над Одеска област с нейната наситена система за противовъздушна отбрана, пише в. "Украинская правда".

Отсега по летището в главния приднестровски град Тираспол се забелязва активност, пише "Таймс", позовавйки се на украинските си източници. Според тях Русия вероятно ще се опита да стовари тук десантни войски с транспортни самолети Ил-86 и да развие отново сценарий подобен на отцепването на самообявилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна през 2014 г.

Според една от версиите Русия ще се опита да направи планираното до 9 май и на този ден руският президент Владимир Путин може да признае независимостта на Приднестровието. В същото време Москва може да организира вълнения в Кишинев.

Не е ясно обаче как Русия би организирала снабдяването на войските си в Приднестровието, за което е необходим сухопътен коридор през Украйна. Тя би оказала тук яростна съпротива.

През април командващият руския Централен военен окръг генерал Рустам Минакаев каза, че целта на "втората фаза" на т.нар. "специална военна операция" е Москва да установи контрол върху цяла Южна Украйна и по този начин да свърже сепаратистките анклави в Донбад с Приднестровието. В последните седмици руските войски засилиха ракетния обстрел на Одеска област, която граничи с Молдова.

Латвийското външно министерство "настоятелно призова" латвийските граждани да не посещават Приднестровието и да го напуснат, ако в момента са там, предаде днес Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Информационната агенция на трите балтийски държави "Балтик нюз сървис" отбеляза, че призивът на латвийското министерство е свързан със съществуващите заплахи за регионалната сигурност и взетото неотдавна от молдовския парламент решение да удължи с 60 дни извънредното положение в страната.