Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Писателят и поет Георги Господинов е бил предложен от българския П.Е.Н. център за Нобелова награда за литература.

Това съобщи в сряда секретарят на писателската организация Анжела Димчева пред "Площад Славейков".

Решението е взето през януари тази година и вече е изпратено до Нобеловия комитет. Подписано е от председателя на П.Е.Н. център Здравка Евтимова. Самата Евтимова уточни пред бТВ, че предложението е било изпратено още през януари до комитета, но оттам досега няма реакция.

Георги Господинов е най-превежданият и най-награждаваният извън страната български писател.

Носител е на много литературни награди, сред които голямата награда за литература на Атина и най-престижната италианска литературна награда "Премио Стрега Еуропео".

Наскоро британският "Гардиън" публикува рецензия за "Времеубежище" на Господинов, в която се изтъква, че той пише с хумор и много топлота, като развива многопластови образи от откъслечните детайли на съкрушените спомени на героите си.

"При Господинов преходът от хумор към тъга, от абсурдни ситуации към трагедия, патос и иронично наблюдение, е ненатрапчив", се казва още там.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.