Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, пише британският в. "Гардиън".

Макар и фокусът му да е върху миналото, той не може да звучи по-навременно, отбелязва авторът Патрик Макгинес.

 Романът на Господинов беше представен в рубриката "Книга на деня" в авторитетното британско издание, след като излезе на британския пазар.

Клиниката, в която се развива действието, е и перфектна възможност за разказвача да изследва двадесети век в Европа през погледа на травматизирани или съкрушени личности, четем в рецензията, отбелязва БТА.

"Клиниката е така успешна, че клиенти без заболявания са привлечени от нея, защото всеки иска късче от миналото. В цяла Европа политически партии рекламират различни периоди от националната история, провеждат се референдуми за проектиране на миналото в бъдещето. Смешно и абсурдно е, но е и плашещо, защото макар Господинов да разиграва идеята като фикция, читателят започва да разпознава нещо близко и познато", пише още Макгинес.

Той уточнява, че романът е създаден между референдума за Брекзит и руското нахлуване в Украйна, две събития, които - всяко по свой начин, превръщат носталгията в оръжие.

Авторът на рецензията изтъква, че Господинов пише с хумор и много топлота, като развива многопластови образи от откъслечните детайли на съкрушените спомени на героите си.

При Господинов преходът от хумор към тъга, от абсурдни ситуации към трагедия, патос и иронично наблюдение, е ненатрапчив, посочва авторът.

Той изтъква и преводаческите умения и деликатност на превода на Анджела Родел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.