Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Слави Трифонов от месеци не е участвал в никакви коалиционни формати. Представители на водената от него партия "Има такъв народ" (ИТН) обаче има и всички управленски решения са били дискутирани с тях.

Така председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров отговори задочно на Трифонов, който вчера разкритикува ПП. Както Клуб Z писа, лидерът на ИТН твърди, че ПП взима еднолични решения, не се допитва до коалиционните си партньори. Освен това: отделни представители на формацията - като вицепремиера и финансов министър Асен Василев и шефката на кабинета на премиера - Лена Бориславова, не само се "обаждат" по теми, от които не разбират, ами и говорят неистини. По отношение на самия Кирил Петков, лидерът на ИТН говори за опити за заобикаляне на националния интерес по темата "Република Северна Македония".

Фейсбук постът, с който Трифонов изрази "предупреждение" към партньорите си, дойде вчера - когато ПП представи "в лично качество" пакет от мерки за бизнеса и гражданите за 2 милиарда лева.

"Това е пакет от мерки, който обсъждаме от известно време в коалиционен формат. Всички партии са направили предложенията си. Не мога да се съглася с това мнение, изказано от г-н Трифонов. Всъщност, в петък имахме втория експертен съвет на коалиционно ниво в Министерството на финансите. На него се разбрахме, който има допълнителни мерки, да ги изпрати. Г-н (Любомир) Каримански от ИТН изпрати имейл с допълнителни такива мерки, които ще бъдат обсъдени днес", заяви в задочен отговор Гюров.

А по отношение на авторитарното поведение на ПП, посочи:

"Не знам откъде г-н Трифонов черпи тази информация. Той не участва в последните месеци нито в лидерския съвет, да не говорим в експертните съвети, където се събираме всички предствители на коалицията.

За нас винаги е било от изключителна важност диалогът в коалицията да върви".

На въпрос трябва ли лидерът на ИТН да участва в срещите, Гюров не отговори директно. Но заяви:

"Във всички случаи повече комуникация, както в експертните, така и в лидерските съвети е от полза за всички участници в коалицията, а и за българското общество. В крайна сметка такъв беше гласът на народа, така да формулира коалицията, за да могат да бъдат представени всички теми и идеи".

Председателят на групата на ПП бе помолен да коментира и поредния "удар под кръста" от президента Румен Радев - че под натиска на улицата коалицията е взела решение да предложи пакета от антикризисни мерки.

"Не бих казал, че това е под натиска на улицата. Обсъдихме внимателно какво може да се направи", посочи в отговор той.

Както е известно, от ПП анонсираха увеличение на пенсиите с 21,6 на сто (като вътре ще се калкулира и въведената още от ГЕРБ помощ, която сега е 60 лв.). Според някои експерти това ще струва над 5 милиарда лева. Гюров обаче не знаел за такива изчисления. Това, което са пресметнали във формацията му, е 1,4 милиарда лева.

Той обаче анонсира преизчисление на всички пенсии от октомври - като за база се вземе 2008 г. (нещо, за което от левицата отдавна настояват), за да се изглади неравенството между пенсионираните по-рано и по-късно, които имат еднакъв осигурителен стаж.

"По време на управлението на ГЕРБ има едни 10-20 милиарда лева, които са взети от българските пенсионери и са отишли в разни черни каси, чекмеджета и кюлчета" - обвини Гюров.

С намаляването на акциза на енергоносителите, той прогнозира и поевтиняване на горивата с между 10 и 32 стотинки. От думите му се разбра обаче, че като един вид компенсация ще бъде вдигнат акцизът за цигарите. 

Коментари

ПП "Продължаваме измамата"

В момента вие крадете всеки месец по 350 лв от моята пенсия.

чичовото

На такъв тъпанар като тебе бих взел цялата пенсия, стига ти това което изкарваш с тролене.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.