"Комуникацията вътре в коалицията драматично трябва да се подобри. Трябва по-често да се правят срещи, да се взимат общи решения, да няма индивидуални изпълнения".

Това заяви депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров в ефира на Нова тв в коментар за отношенията между партньорите в управлението, както и за вчерашните критики на лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов. Трифонов отправи "предупреждение", атакувайки "Продължаваме промяната". Според него формацията мандатоносител взима еднолични решения, не се консултира вътре в коалицията, а нейни представители се изказват неподготвени по ред теми, като дори изговаряли неистини.

На въпрос дали е съгласен с констатациите на Трифонов, Мартин Димитров не отговори. Но посочи:

"Трифонов не е прав, защото не се вади такъв казус от кухнята, а се търси начин за неговото решение, защото ситуацията е достатъчно сложна".

Той не можа да даде времеви хоризонт за живота на това правителство на фона на всекидневните крамоли. 

"Но има и нещо друго - в тази ситуация на война никой не иска да управлява. Вижте, че опозицията не е поискала нито един вот на недоверие. Те ако искаха да управляват, да вземат властта, щяха да са внесли вече сумати вотове. Изчакват докрай, защото не искат да управляват в момента" - посочи депутатът на ДБ по адрес на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Що се отнася до анонсираните вчера от ПП антикризисни мерки, които включват и увеличение на пенсиите, Мартин Димитров заяви, че трябва първо да се видят разчетите, но "ако всичко е 2 милиарда, това е напълно възможно".

Той посочи още, че от дясната коалиция държат на предложението си за праг за ДДС на 166 000 лв. от 1 януари 2024 г. Но и предложеният сега праг от 100 000 лв. е първа стъпка, "което е добре".

От ДБ държат и на намаляване на лихвата за забавяне - и за гражданите, и за бизнеса. "Това е най-високата лихва в ЕС и то с наказателен характер. Това е мярка, ако имаш проблем в плащанията, да не те превърнат в длъжник. Тоест, от един човек със затруднения, да не го превръщаш в длъжник", посочи Димитров.

Според него по отношение на парно, ток и газ - има логика за въвеждане на диференциран ДДС, защото това са регулирани пазари. Това е нещо, което ще се види и усети от всички", смята икономистът. 

Що се отнася до предложениятта на социалистите за диференцирани ставки за основната потребителска кошница, в т. ч. нулева за хляба, депутатът посочи, че последното е невъзможно от гледна точка на европейското право. Отделно, според него намалените заради COVID-19 ставки за някои стоки и услуги не са се отразили в крайната цена за потребителя.

"С хляба би се получило нещо подобно. Хората няма да получат ефекта, който искат. Да си го кажем направо",  посочи Димитров.

Той коментира и все още неясното предложение за отстъпка при зареждане на гориво. По думите му "няма логика да е 50 литра на зареждане, защото вие може да заредите 30 пъти". Трябва да има база данни. Иначе всеки ден можем да зареждаме с личната карта, смята още депутатът от ДБ Трябва да има месечен лимит, посочи още той.

На въпрос трябва ли мярката да важи и за човека с москвича, и за този с майбаха, Димитров отговори: "Има логика в този въпрос, трябва да се помисли да е за най-нуждаещите се".