Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Три стъпки са заложени за овладяване на ценовия шок при горивата - сред тях отпадане на акциза за газа като моторно гориво и отстъпка при зареждане на бензин и дизел до определен лимит.

Това обяви депутатката от "Продължаваме промяната" Венеция Ангова пред Нова тв - ден след вечерното експертно заседание на управленската коалиция, на което бяха обсъдени мерки срещу инфлацията, за овладяване на цените, както и за стъпките за приемане на еврото.

Пакетът е на стойност над 1,5 милиарда лева. В него има мерки, като например – обсъжда се отпадане на акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Това засяга всеки гражданин, който кара колата си на газ. Тази мярка ще струва около 5,6 млн. лева на държавата, но ще подпомогне всички домакинства, които карат колата си на газ, поясни депутатката от ПП.

Като друга мярка, свързана с горивата, тя посочи намаляване на ДДС с 9% на природния газ. "Така правителството ще подпомогне гражданите като им осигури отстъпка от цените на горивата", подчерта Ангова. 

От думите й се разбра и, че предвижда инфлационна добавка от 60 лева за пенсионерите. Такава обаче се обмисляла и за семейства с деца. Така за пореден път временната добавка намира своето продължение - всеки път с различен аргумент. 

Отпадането на акциза за газа и намаляването на ДДС е стъпка, на която управляващите се решават доста трудно. Асен Василев - министър на финансите, е принципен противник на различните ДДС ставки и смята, че единната е най-добрият вариант. Очевидно обаче, изключително високите цени на горивата на колонка са променили мнението му.  Интересното обаче е, че не се говори - в предложението на правителството - за отпадане на биокомпонентата. Освен това едва ли ще има намаляване на акциз на дизел и бензин, защото България е с най-ниските ставки в цяла Европа и дерогация едва ли ще бъде позволена. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.