Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

14 антикризисни мерки на обща стойност от 2 млрд. лв. Това предложиха днес от "Продължаваме промяната" на специален брифинг по темата. Водачът на групата на партията на премиера Кирил Петков - Андрей Гюров, изрично подчерта, че идеите не са окончателни и тепърва ще се обсъждат с коалиционните партньори. Това ще стане утре. 

Акцентите:

- минималната пенсия се повишава до 450 лв. при сегашна стойност от 370 лв. Ще има и пропорционално увеличение на другите пенсии, като целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация така, че тези с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност

- максималната пенсия ще изравни максималния осигурителен праг, така че това означава - 3400 лв. 

- 25 стотинки отстъпка за всички видове горива за до 50 литра на месец за всички физически лица. Не важи за фирми и бизнес. Тук обаче повече подробности не бяха дадени и технологията на механизма, по който схемата ще бъде осъществена все още не е ясна. Според Гюров са предложени няколко варианта и предстои да се избере най-удачният, но примери не бяха дадени. 

- намаляване на ДДС за парното за домакинствата от 20% на 9%. 

- премахване на акциза за електроенергията и за природния газ като моторно гориво. 

- увеличение на прага за регистрация по ДДС до 100 000 лв. 

Сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да бъде използвана, без да се нарушава бюджетната рамка. Идеята за изравняването на МОД и максималната пенсия е следната: 

"Другото основно, което искаме да направим в системата на пенсиите, е да осигурим справедливост в две основни насоки - предлагаме да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3 400 лв. Така хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават една адекватна пенсия. Това е стимул за всички граждани да се осигуряват на истинските суми и за всички трудещи се да допринасят повече за социалната система. Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли по наше предложение".

Освен това - за работещите родители се предвижда увеличение на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1 200 лв. за две деца. Гюров подчерта, че като допълнителна мярка в случая е не само увеличението на облекчението и възможността тези средства да се ползват на тримесечна база.

Важно е да се знае, че от ПП категорично се заявиха против намаляване на ДДС за хляба, което се предлага от БСП (б.р. - предлага се постоянно, каквато и да е ситуацията в страната). Това прекалено щяло да усложни събираемостта, а и липсвали ясни дефиниции на това що е то хляб. 

Накрая - "Продължаваме промяната" не приеха упреците на "Има такъв народ", че водещата партия в коалицията действа на своя глава и не обсъжда идеите си с партньорите си. Днес такова мнение бе изразено по-рано сутринта от председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански, а по-късно лидерът на ИТН написа поредния си дълъг пост във фейсбук, в който подложи ПП на тежка критика именно по този въпрос. Според него ПП действали авторитарно и отказвали да се допитват до другите в коалицията. 

ПП заобиколиха и въпроса за това на кого точно са предложенията за някои от мерките. Причина за чуденето е, че днес промените в пенсиите например бяха анонсирани като предложение на ПП, но от петък същото предлагат и БСП. Идеята за увеличения праг на ДДС пък е на "Демократична България" и тя е тяхно искане от години. 

Андрей Гюров подчерта днес, че на коалиционния съвет някои от мерките може да отпаднат, други - да бъдат добавени, според идеите на другите партии. ПП обаче щели да държат на своите предложения. 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.