Нулева ставка на ДДС за основни хранителни стоки - хляб, зеленчуци, плодове и намаляване на акциза и ДДС на горива и на регулираните от КЕВР стоки - ток и парно.

Това са предложили от БСП на коалиционните си партньори на провелия се вчера съвет на формациите, съставляващи управлението, съобщават от пресцентъра на левицата. Както е известно, в момента правителството обсъжда мерки за овладяване на инфлационния натиск, които по думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев те трябва да бъдат готови до две седмици и да залегнат в актуализацията на бюджета, планирана за юни.

Според социалистическата лидерка Корнелия Нинова би било добре, ако мярката бъде постоянна. "Актуализацията на бюджета ще е през юни, така че със сигурност ще важи до края на годината. И след това бихме настоявали това да стане принципна политика на правителството. Защото е разумна и трайна европейска практика", цитирана е тя от пресцентъра си.

От левицата са предложили още облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества, "натрупани последните месеци, заради инфлацията. Оттам можело да дойдат приходи, които да се използват за покриване на социални разходи, подкрепа за икономиката и на бизнеса. Понеже мярката за подкрепа на бизнеса от 300 лева за мегаватчас изтича този месец, социалистите предложили тя да бъде продължена.

Паралелно финансовият министър Асен Василев коментира, че е против диференцирането на ставките, защото според него възниква въпросът защо са предпочетени едни стоки, а не други и защото опитът с намаляването на ставката за ресторантьорите е показал, че мярката не достига до крайните потребители.

"Най-големият инфлационен натиск идва по линия на хранителната верига и продоволствието. И там трябва да бъдат насочени голяма част от мерките. Другият голям натиск, който най-вероятно ще се появи, но той е в по-дългосрочна перспектива и не толкова директно, ще дойде по линия на металите", прогнозира обаче вицепремиерът.

Премиерът Кирил Петков пък проведе среща днес с представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), пред мкоито не пое ангажимент за искания от БСП намаляване на ДДС. Поне засега. Петков припомни, че акцизът за горивата не може да бъде намален като едностранен акт на България, защото това е европейска политика, а и сега е сред най-ниските в България в сравнение с останалите страни в ЕС. 

Както и от "Демократична България" поискаха миналата седмица, Петков е поставил въпроса пред Брюксел - поне за временно намаляване на акциза, но не е срещнал подкрепа.