Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цял ден днес тези кадри стояха пред очите ми. Не разбирам как можем да живеем с всичко това.

Някой ден видеото (на двама невъоръжени цивилни, застреляни от окупаторите край Киев) ще бъде показвано в руските училища като част от програмата за депутинизация. Е, и в международния трибунал за военни престъпления срещу Русия, разбира се.

Но, по дяволите, до тогава някак трябва да живеете, без да се превръщате в радиоактивна пепел (е, или просто пепел след кремация). За тези, които все още не са запознати, ще обясня: на кадрите се вижда как руските военни нахлуват в магазин за велосипеди близо до Киев. Охранителят на салона и собственикът му се приближават до тях, говорят нещо с войниците и след като изчакат украинците да се отдалечат, ги застрелват в гърба. След това, сякаш нищо не се е случило - ограбват салона и пият водка.

Престъплението случайно попадна в камерите и така влезе в историята. Хиляди други кланета, често много по-жестоки и сложни, не бяха заснети от камери за наблюдение. Съвсем очевидно е, че копелетата, които стрелят в гръб обикновени цивилни, очевидно не са за първи и последен път правят подобно нещо. А какво правят, когато срещнат млада жена? Малко момиченце?

Нека се разберем: това са нашите съграждани. Вашите съседи, роднини, спътници. Нашите хора са освободители и победители. Копелетата Путин ще получат медал с поредния таен указ. А на студентката, която на лист А4 написа "Мир по света", ще пришият наказателно дело и ще решат съдбата ѝ. Безкрайно се възхищавам на тези, които останаха в страната и се стремят да я променят към по-добро отвътре. Вие сте герои. Но е важно повече да не се поддаваме на илюзии: това е тяхната страна, не вашата.

---

Коментарът на руския журналист Андрей Лошак е публикуван на страницата му във Фейсбук.

Ключови думи

Коментари

Nyetflix

Нищо не оправдава тези зверства! Путин, иди в ада!!!

Какъв магазин за велосипеди?

Каква водка? Някой поне изгледа ли "записа"? Дори помещението от клипа във втората част е напълно различно от първата. То е ясно, че по време на война има зверства, но манипулациите и пропагандата са повече от зверствата.

Има по-детайлен клип с цялата хронология

Руските войници се приближават до магазина в откраднат микробус със знак V, използван от руските войски и надпис "Танк Спецназ Рус", изписан с черна боя. Те са облечени в руски военни униформи и се приближават до портата с вдигнати картечници, с пръсти на спусъка.... Руските военни първо разговарят с него и шефа му през оградата. На видеото няма звук, но всички мъже изглеждат спокойни, дори пушат. Тогава украинците се обръщат и войниците започват да си тръгват. Изведнъж двама от руснаците се връщат, клякат и след това прострелват двамата мъже, шефът е убит на място, а 65 год. пенсионер Леонид Пляц оцелява. Успява да се изправи, дори затяга превръзка около бедрото си, за да забави кървенето. Обажда се на другия охранител Василий Подлевски, който започва да търси помощ. Две момчета от териториалната охрана, Костя и Саша тръгват към него, но са принудени да изчакат колоната тежко въоръжени рашисти да напусне терена. За съжалени пристигат късно и намират Леонид вече починал. На камерите ясно се виждат и лицата на рашистите, които отиват в офиса, ровят по шкафовете, намират алкохол и започват да пият, а по някое време един се усеща за една от камерите, която разбива, но не се досеща, че има и множество други следи и записи от други камери... В клипа има и кратък диалог с дъщерята Юлия Андрешчук, която търси правосъдие за убийстовото на баща си. Украинската прокуратура вече разследва случая с поредното военнопрестъпление, след като е иззела всички записи от обществените камери. ---> https://www.bbc.com/russian/news-61428565

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.