Най-големият риск пред влизането ни в еврозоната е невъзможността да овладеем инфлацията.

Това каза пред бТВ Любомир Каримански ("Има такъв народ"), председател на бюджетната комисия в парламента и нереализиран кандидат за управител на БНБ. Той допълни, че у нас инфлацията е 6-7% над средната за Европа.

"Всички страни, които са приети в еврозоната, са имали стратегия. Ние нямаме, имаме национален план за приемане на еврото. Той е оперативен документ. Не е стратегически. Трябва да отговорим на простичките въпроси какви са ползит и какви са предизвикателствата е по-важно. Важно е да знаем какви са рисковете", каза Каримански.

И допълни, ако се сравни покупателната способност на българите, тя е 51% спрямо средната за Европа.

"Много сме далеч все още. В цените сме горе-долу на нивото на европейските цени. Трябва да е ясно как да гарантираме доходите на населението да растат на базата на икономическия растеж. Изискват се реформи. Имах много по-големи очаквания за реформи", каза Каримански.

Той посочи още, че реинвестирането на печалбата би могло да не бъде облагано с данък. Каримански изтъкна, че трябва да има реформи, които да поправят диспропорците в пенсионната система и социалното осигуряване.

"Вие цена на жилища да сте виждали в лева? Повечето са в евро".

Така Каримански даде пример, че България до голяма степен е свързана с еврото. Но допълни:

"Независмо от това фиксиране на лева към еврото ще започнем да имаме парична полиитка. Сега нямаме парична политика заради валутния борд. ЕЦБ може да печата пари, но те могат лесно да дойдат до България. Понякога, когато централните банки започнат да печатат пари без покритие, е притеснително".

Според Каримански е възможно ако протестите обхванат много и различни слоеве това да разклати правителството.

"Властта, ако е реактивна и бързо взема решения, би трябвало да закрепи устоите си, не да бъде разклатена. Много сложна коалиция, 4 страни са в тази коалиция. Сложността идва не от нещо друго, а от недобрата комуникация между отделните участници", каза Каримански.

И допълни:

"Продължаваме напред по някакъв начин, но компромисите вече са изчерпани".

Каримански заяви още, че не е решил дали ще се кандидатира отново за гуверньор на БНБ.