Инфлацията в еврозоната остава висока. Евростат съобщи днес, че по първоначални данни, инфлацията през януари е била 5,1% на годишна база в сравнение 5% през декември.

Това е най-високата инфрлация от 1997 г. насам.

Тя се дължи главно на цените на енергията, както и на храните и на услугите.

Графика Евростат.

 

Поглед към главните компоненти на инфлацията в еврозоната показва, че при енергията се очаква тя да има най-голямата годишна стойност през януари (28.6% в сравнение с 25.9% през декември).

Следват цените на храните, алкохола и тютюна (3.6% в сравнение с 3.2% през декември), услугите (2.4% - също както през декември) и неенергийните промишлени стоки (2.3% в сравнение с 2.9% през декември).

Много икономисти очакваха забележим спад на инфлацията в началото на годината, припомня германският всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Прогнозите им се оказаха погрешни, поне за Германия, отбелязва изданието.

Напрежението около Украйна също допринесе за покачването на цените на петрола и газа. В сряда в Германия цената на дребно на бензина Super E10 (по-известен у нас като А-95) достигна най-високото си ниво в историята, пише ФАЦ.