Кметът на Киев Виталий Кличко препоръча на киевчани да не бързат да се връщат в украинската столица на 8 и 9 май, като отчитат опаността от провокации на Русия. И припомни, че и в покрайнините на града, в гористи местности, значителна част от териториите са минирани.

„Целта на агресора е да бъде превзето сърцето на Украйна – столицата. Длъжни сме да не забравяме това. А на въпроса може или не, давам ясен отговор: никога“, казва Кличко в интервю за „Радио НВ“.

Той съобщава, че на срещи с военни експерти е взето решение на 8 и 9 май да няма промяна в полицейския час (от 22 до 5 часа сутринта) в града, но на тези дати според правилата на военното положение са забранени каквито и да било масови прояви. Ще бъдат засилени патрулите по улиците, ще има повече охрана от военните и кметът се надява, че няма да има извънредни ситуации и двата дни ще минат спокойно.

Кличко разказва, че руснаците са сменили тактиката си и са прехвърлили много сили в източната част на страната, където продължават ожесточените боеве. Но не успяват да спечелят и той е убеден, че няма да могат и в бъдеще, защото никой не може да има такава мотивация, каквато имат украинците, защитаващи децата си и своето бъдеще.

„Относно мерките за сигурност в нашия град. Поддържам връзка с нашите военни и мога да кажа, че те работят достатъчно систематично, за да гарантират, че всеки следващ опит [да ни превземат], ако има такъв, няма да стане в никакъв случай. Ако някой има желание, непременно ще му разбием зъбите“, категоричен е кметът.

Според него в момента според данните на мобилните телефони в Киев има около 2,2 млн. души. 

„Все още не можем да гарантираме сигурност, но след 8-9 май ще бъде възможно постепенно да се върнем в столицата“, каза Кличко.

И добави:

"Преди избухването на военните действия около 3,5 милиона души прекарваха нощта в града. Числата са различни през нощта и през деня: около един милион идват в столицата от региона през деня. Когато започнаха военните действия, хората започнаха да напускат Киев. Това бяха предимно жени и деца", каза кметът.