"Червената линия", която ако бъде прекрачена, би извадила „Има такъв народ” от правителството, е Северна Македония. Това обяви пред Нова телевизия депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански. Според него компромисите в управляващата коалиция са на изчерпване.

Той припомни, че коалиционното споразумение за правителството е записано, че за 100 дни четирите формации е трябвало да решат кои 100 пречки за бизнеса да бъдат премахнати. Каримански обяви, че не знае изобщо да съществува такъв анализ.

Депутатът критикува и финансовия министър Асен Василев за влизането на България в еврозоната.

„В коалиционното споразумение много ясно е записано, че ние трябва първо, в рамките на коалицията, да обсъдим възможността за влизането ни в еврозоната и начина, по който това ще се случи. След което да го подложим на широк дебат”, посочи той.

Проблем за Каримански било, че на заседанието на Министерския съвет е било внесено предложение за разглеждане на доклада за еврозоната. 

„Много е важно, когато сме коалиционни партньори, да бъдем абсолютно истински такива и да обсъждаме нещата в коалицията. И ако ние не сме ги обсъдили и изведнъж в дневния ред се появява такава точка - как може да си го обясним. Дори не сме информирани, че ще бъде вкарана”, добави той.

Според него това е решено еднолично от Министерството на финансите. 

Той обяви, че ще мисли дали отново да участва в процедурата за управител на БНБ, след като на 15 април парламентът отхвърли предложението на ИТН той да оглави банката. Досегашният управител на БНБ Димитър Радев остана на поста си, въпреки че мандатът му изтече преди повече от половин година. 

"Чувствам се полезен и в Комисията по бюджет и финанси. Доколкото аз съм информиран, темата за БНБ не е обсъждана. Процедурата може да започне, ако депутат или член на комисията иска да бъде включена в дневния ред. Не очаквайте това да направя аз", добави Каримански, който е неин председател.