Ако Европа наложи ембарго на руския петрол, бензинът и дизелът в България ще станат с цени 5-6 лева. Това прогнозира пред Нова телевизия икономическата експертка и бивша депутатка от ИТН Мика Зайкова.

„Няма да има дизел или бензин по-евтин от 5-6 лв. 57% от запасите на газ са в Русия, а 48% от петрола са пак там. Русия и Саудитска Арабия, специално за петрола, са страните с най-висок добив. Да откъснеш това нещо и да го махнеш - няма с какво да го замениш”, каза Зайкова.

Тя разкритикува правителството заради плана за въвеждане на на еврото у нас. Според нея действията на кабинета били „пълно безобразие“.

„Действията на правителството в момента са пълно безобразие. Ние сме предвидили да влезем в еврозоната и да сме равностойни на другите членове на Европейския съюз. Това обаче не се прави потайно, в ъгълчета, както направиха с Плана за възстановяване”, коментира Зайкова.

Според нея, „за да се прави тайно, за да не се пита обществото, за да не се пита парламентът - означава, че има нещо, което е притеснително“. 

„Най-притеснителното е курсът лев-евро. Ние и без това имаме една от най-високите инфлации, това ще я напомпа още повече”, предупреди тя.

И прогнозира, че сега инфлацията у нас ще достигне 19-20%.