Българската помощ за Украйна (каски и бронежилетки) е впечатляващо скромна на фона на европейската подкрепа. Но пък ще е добре придружена. Премиерът Кирил Петков смята да заведе в Киев делегация на управляващата коалиция, в която всяка от четирите политически сили ще има по един представител. 

Целите на визитата, за които Петков разказваше в последните два дни, са разнопосочни. Хем да се покаже подкрепа за Украйна ("бидейки там, това е символика"), хем да се разрешат противоречията в коалицията относно изпращането на оръжие, хем властта да се информира на терен как е на война и от какво се нуждаят украинците. Трудно е да се намери особен смисъл в това пътуване до Киев - освен неуместен пиар. Гордиевите възли можеха да бъдат разсечени и в София.

Твърде неуместна визита

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба остана три дни в българската столица, за да убеди управляващите за военни доставки. Но дори не беше поканен за изслушване в пленарна зала - чуха го на закрито заседание в Комисията по външна политика. Иронията на Кулеба относно каските и бронежилетките - че така украинците ще умрат защитени, бе един вид епилог за позицията на българските власти. А премиерът увърташе ли, увърташе, за да каже онзи ден, че човекът Петков бил за изпращане на оръжие, но държавникът Петков имал грижата за стабилността на властта.

 Подкрепата за Русия означава да си от грешната страна на историята, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба по време на посещението си в София
Eто защо БСП се разпорежда в горите - защото държавникът Петков се грижи за коалицията. Всички партньори са равни, но някои са явно по-равни от другите. Във Фейсбук политологът Огнян Минчев отбеляза по този повод, че България не може непрекъснато да бъде заложник на една партия, прослужила век като чужда агентура. "Иначе не продължавате промяната, а продължавате безвремието - в което се намираме от дълги десетилетия", написа той.

Противоречията в коалицията можеха да бъдат разрешени по най-демократичния начин - ако бяха допуснати за гласуване в пленарна зала двете предложения за изпращане на оръжие за Украйна, внесени от ГЕРБ и от "Демократична България" (ДБ). Процедурни хватки попречиха това да се случи в последния работен ден на парламента, преди НС да се разпусне за 10-дневна великденска ваканция. Обяснението бе, че няма доклад от оглавяваната от "Продължаваме промяната" (ПП) Комисия по външна политика, разгледала и двете предложения. Истинската причина - страх, че изпращането на оръжие ще бъде подкрепено с мнозинство, което включва и управляващи, и опозиция.

Червените линии

Нелепицата с пътуването до Украйна става още по-голяма, след като се разбра, че една от червените линии не е съвсем червена. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че ако не бъде изпратено оръжие на Украйна, ДБ ще преосмисли участието си в коалицията, а на следващия ден другият съпредседател Атанас Атанасов каза, че няма да напуснат, ако това не се случи. В БСП такива флуктуации няма - излизат от коалицията, ако се вземе решение за доставки на оръжие.

"Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение, отколкото когато е там", обясни през уикенда премиерът.

Оказва се, че след два месеца война в Украйна българските управляващи имат нужда да проверят на място какво точно се случва там. А Кирил Петков се надява, че "докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците".

Нищо общо със смелостта

Посещение в Киев по време на война само на пръв поглед изглежда като смелост. Не е ясно кой ще приеме българската делегация, от МС не са съобщили програма, няма официално потвърждение и от украинска страна. Не е известен и съставът на делегацията. Потвърден е единствено представителят на ИТН - депутатът Станислав Балабанов. "Аз ще бъда част от тази правителствена делегация, която има за цел с очите си да се уверим какво се случва от нас в рамките на 300 километра по вода. Ужасно е да загиват жени и деца, ужасно е мои връстници да са на първа линия на фронта. Надявам се, че това пътуване ще подобри диалога вътре в коалицията и ще даде повече основания на всички да пристъпим към решение във връзка с предоставяне на оръжие за Украйна да се отбранява", каза той по bTV. (Наскоро лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви във Фейсбук, че "Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин, включително и с оръжие".) ДБ и БСП все още обмислят кого да изпратят.

През двата месеца война Украйна беше посетена от много световни лидери, но всеки е имал мисия - не е бил придружител на помощ. В Киев току-що бяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин. По време на разговорите те са обещали над 700 милиона долара допълнителна пряка и непряка военна помощ за Украйна. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ще поиска тежко въоръжение, отбелязвайки, че лидерите, които посещават страната, не могат да идват с празни ръце в този момент. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да ускори кандидатурата на Киев за присъединяване към ЕС, британският премиер Борис Джонсън гарантира изпращане на 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи към обявената преди това военна помощ за 100 милиона паунда, а при срещата си със Зеленски президентите на Полша и на балтийските републики гарантираха политическа подкрепа и военна помощ.

Ако премиерът Кирил Петков не може да занесе такова послание, екскурзията до Киев е безсмислена. И бездруго не е ясно какво гостоприемство ще му бъде оказано.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

"Дойче веле"