Премиерът Кирил Петков до дни ще посети Киев.

В делегацията е поканил представители на четирите партии в коалицията, съобщи самият Петков пред Нова тв.

От "Демократична България" казват, че това е нашата червена линия, от БСП казват същото и затова аз ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение, отколкото, когато е там, обясни той мотивировката си.

Новината идва в контекста на разцепление сред управляващите партии по темата за даването на оръжия за Украйна. Вчера от страната без да получи ясен отговор си тръгна и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Самият Петков вчера също написа обръщение във фейсбук, в което призова за заличаване на червените линии и за отмяна на ултиматумите по въпроса.

От ДБ обявиха, че ако не се приеме даването на военна помощ, може да се стигне до излизането им от коалицията. Тази позиция днес беше смекчена донякъде от Атанас Атанасов пред Нова тв.

БСП пак напомни, че напуска властта, ако се гласува пращането на оръжия.

По-късно вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов за първи път недвусмислено формулира позицията на своята партия - да се оказва всякаква помощ за Украйна. В това число и военна.

Премиерът посочи, че правителство ясно е казвало, че осъжда агресията на Русия.

"Разбирам господин Дмитро Кулеба, като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи", каза още министър-председателят тазе вечер.

"В случая аз съм премиер, има коалиционни партньори и моята задача е не да се правя на най-смелия", посочи той.

"Надявам се, че парламентът, докато е в почивка ще си свърши работата и като лидери всеки от нас ще направи стъпка назад, ще помисли стабилността на България колко е важна за българите, колко е важна за украинците, на които трябва да помагаме и каква трябва да ни е общата позиция", добави Петков

Той изрази надежда, че ще се стигне до общ език.

"Продължаваме Промяната" ще бъде лидерът в този диалог. Много бързо видяхме какво се случи, като имаше конфликт за БНБ. Когато не се мисли коалиционно, се изпада в криза, която автоматично почва да разклаща цялата структура на тази коалиция, посочи премиерът. Въпреки кризата, държавата оцелява по добър начин в сравнение с това, което можеше да бъде, ако не беше това правителство", каза още.