Без примирие и без смирение.

Така се очертават дните във война около Великден.

Дори и в тези особено важни за православните християни дни временно примирие във войната в Украйна няма. На Разпети петък се оказа, че няма да има и хуманитарни коридори, защото е твърде несигурно.

Сателитни снимки засякоха нов масов гроб край Мариупол, а местните власти заговориха за нов Бабий Яр - т.е. за масово изтребление на невинни хора.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че в окупирани райони руските войски ще се опитат да събират паспортни данни за фалшифициране на резултати от мним референдум.

 
Актуалният план на Кремъл е да завладее изцяло Донбас, обявиха в петък висши руски военни. В този контекст се вписва и обяснението, което дава британското военно разузнаване на отказа да се атакува "Азовстал" - руските войски са се страхували от твърде много жертви и от извадена от строя техника. 
 
 
Точно и затова САЩ бързат с доставката на тежка военна техника за Украйна. Защо артилерията е важна при сражения в Донбас?
 
 
След няколкодневен престой в България в опит да убеди родния политически елит да предостави оръжия, външният министър на Киев Дмитро Кулеба отиде в доста по-гостоприемна Румъния. 
 
 
От посещението му в нашата страна обаче има поне една видима последица - премиерът Кирил Петков съобщи, че другата седмица отива в Киев. Поканил е представители и на четирите партии в коалицията. Български официални лица ще са сред последните в ЕС отишли в нападната страна, но по-добре късно...
 
 
Въпреки сътресенията в коалицията на тема военна помощ за Украйна един от лидерите на ДБ Атанас Атанасов днес се оказа по-скоро оптимист и смята, че правителството ще оцелее, а какво точно ще предприеме Демократична България ще се изяснява след празниците.
 
 
От Фактчек проверяват и опровергават често повтаряната опорка за загинали българи в Украйна през 2014 г.
 
 
Какво става с най-близкия човек на Путин в Украйна и кой е филмът, който изнервя руския автократ? Вижте...
 
 
Извън голямата тема за войната един акцент върху шефката на МВФ Кристалина Георгиева и нови критики за подхода ѝ на управление на фонда.
 
 
И малко COVID за финал. Всъщност не много малко. Британски медици смятат, че са регистрирали най-дълго протеклото заболяване след заразяване с коронавируса. Колко точно?