Американската сателитна фирма „Максар" съобщи в петък, че е идентифицирала масов гроб за около 200 души близо до Мариупол. Представители на местните власти обвиниха Русия, че е погребала там до 9000 украински цивилни.

На изображенията се вижда разширяване на гробищния парк, което е започнало в края на март.

Масовият гроб се намира близо до село Мангуш на около 20 км западно от Мариупол. От "Максар" заявиха, че има четири нови секции с линейни редове с дължина около 85 м.

Би Би Си съобщава, че не е проверила снимките по независим начин.

 
Снимките се появиха вчера, само няколко часа след като руският президент Владимир Путин обяви победа в битката за Мариупол, въпреки че там има още около 2000 украински бойци, обсадени в голям стоманодобивен завод. Путин заповяда на войските си да не щурмуват, а да блокират достъпа до техните укрепления, "така че дори муха да може да прехвръкне".
 
Журналистите от "Схем" (проект на "Радіо Свобода") са анализирали сателитните кадри и смятат, че траншеите са дълги 300 метра, съобщава gordonua.com. Те са се появили в края на март
На 23 март тях още ги няма, на снимки от 26 март вече се появяват траншеи и обекти край тях - вероятно техника, с която са изкопани. На снимките от 30 март и 3 април те се увеличават.
 
Журналистите са сравнили тези кадри със снимки от масовия гроб в Буча, където бяха открити 73 тела, според информация на кмета на града Анатолий Федорук пред УНИАН. Траншеите в Буча са били с дължина 14 метра. Съпоставката позволява да се предположи, че в масовия гроб в Мангуш може да са погребани от 3 до 9 хил. души.
 
Според непотвърдени от независим източник оценки убитите при руското нападение в района на Мариупол са над 22 хил. души.

Според местните украински власти руснаците погребват в Мариупол цивилни, убити там от войските на агресорите,

Градският съвет на Мариупол излезе със заявление, че руснаците копаят траншеи и „използват самосвали, за да донесат телата“, и предостави собствена въздушна снимка на мястото, което според него е „вече два пъти по-голямо от близкото гробище“.

Кметът на града Вадим Бойченко заяви, че в Мариупол може да са загинали десетки хиляди цивилни граждани.

"Това е новият Бабий Яр (За два дни - на 29 и 30 септември 1941 година - в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 души - бел. ред). Тогава Хитлер убиваше евреи, роми и славяни. Сега Путин унищожава украинци. Той вече уби десетки хиляди граждани на Мариупол. Трябва силна реакция от целия цивилизован свят", каза Бойченко, който определи случващото се като геноцид.

Москва многократно е отричала обвиненията на Украйна и западните ѝ съюзници, че руските войски и висши политици от Кремъл са отговорни за масовите убийства на цивилни.

По-рано този месец се появиха снимки на „Максар“ от град Буча край Киев, на които се виждаха тела на цивилни, лежащи на улицата близо две седмици преди руснаците да напуснат града в рамките на изтеглянето от Северна Украйна.

Изображението от 19 март, за което първо съобщи „Ню Йорк таймс“ и чиято автентичност беше потвърдена от Би Би Си, противоречи на твърдението на руския външен министър Сергей Лавров, че кадрите с тела в Буча са били "инсценирани" след изтеглянето на руснаците.