Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Естонският парламент призна действията на руските войски в Украйна за геноцид на украинския народ. Това съобщи на 21 април в Telegram шефът на управляващата в Украйна партия „Слуга на народа“, депутатката Елена Шуляк, цитирана от украинския сайт "Гордон".

По време на реч пред естонските парламентаристи тя отбеляза, че именно Естония през 1993 г. стана и първата страна, признала Гладомора за геноцид на украинския народ.

„Познаваме Естония като страна с нулева толерантност към всеки тоталитаризъм, диктатура, геноцид и други прояви на нечовешка нечовешка политика. И днес те бяха първите, които разгледаха въпроса за признаването на геноцида, който Русия извърши на територията на Украйна – но вече в 21 в. Това е важно за паметта на десетки хиляди загинали Важно е за тези, които са били изнасилени и измъчвани Важно е за тези, чиито къщи са били разрушени Важно е за 100 000 души, които днес в Мариупол са принудени да се крият от бомби в мазета, таящи последната надежда, че по някакво чудо руските войските ще си спомнят за човещината и ще позволят да бъдат евакуирани по хуманитарни коридори“, подчерта Шуляк.

Според нея признаването на действията на Руската федерация за геноцид е важно не само за Украйна, но и за Европа и останалия свят.

„Днес Русия изважда от кутиите на миналия век и връща в реалността най-нечовешките, нечовешки практики, които отдавна са осъдени на всички нива и във всички страни", припомняйки пак Гладомора и Холокоста.

Латвийският парламент също прие днес закон, позволяващ на властите да отнемат гражданството на лица, които подкрепят извършването на геноцид, престъпленията против мира и посегателствата срещу териториалната цялост или не спазват конституционния ред в демократичната държава, предаде агенция „Блумбърг“, цитирана от БТА.

Законът беше приет с 62 гласа срещу един против и 14 въздържали се. Той ще бъде прилаган само срещу лица, които имат повече от един паспорт, а всяко решение може да бъде обжалвано в съда.

Латвийският парламент прие единодушно и резолюция, обвиняваща Русия в геноцид срещу украинския народ, предаде ДПА. Депутатите също така призоваха останалите страни от ЕС незабавно да спрат вноса на руски петрол и газ.

 В резолюцията се посочва, че съществуват „многобройни свидетелства и доказателства за жестоки масови престъпления, извършени от руската армия“, включващи убийства, изтезания, изнасилвания и оскверняване на тела на украински граждани в градовете Буча, Ирпен, Мариупол и други места.

Руските военни отвличат украинци и ги депортират на своя територия, се казва още в документа.  

Естонският парламент също прие днес с единодушие резолюция, осъждаща, според текста, военните престъпления и геноцида, извършени от Русия в Украйна, предаде ДПА.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.