Парламентът на Украйна прие днес резолюция, в която определя като геноцид действията на руската армия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Действията на Русия целят да заличат по един систематичен и последователен начин украинския народ, да го лишат от правото на самоопределение и на независимо развитие", се казва в текста на резолюцията, приета с мнозинство от 363 гласа в украинския парламент.

В него още се уточнява, че руските окупатори се стремят да създадат условията за пълно или частично унищожаване на украинците и също така отвеждат принудително украинските деца на територията на Русия или на временно окупираните територии. 

Руснаците са обвинявани че извършват зверства във временно окупираните територии, по-специално в Буча, Бородянка, Гостомел и Ирпин, като убиват, отвличат, измъчват и изнасилват цивилни. Критикувани и за това, че умишлено нанасят удари по цивилни обекти, които се ползват със специална защита (болници, училища, детски градини).

Парламентът прие на второ четене закон за забрана на символите, използвани от руските окупатори в Украйна ("Z" и "V") и още един, с който признава на Русия за терористична държава.