Зверствата на Русия в Украйна са геноцид. Това обяви американският президент Джо Байдън. В предишни свои изявления той бе избягвал употребата на тази квалификация. 

"Наричам го (насилието) геноцид, защото става все по-ясно и по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи дори идеята да си украинец. Доказателствата се натрупват", каза Байдън пред репортери в Айова, цитиран от Си Ен Ен. "По-различно е от миналата седмица, повече доказателства излизат", продължи той. "Ще оставим адвокатите да решат в международен план дали отговаря на изискванията (за геноцид) или не. Но със сигурност ми се струва, че да".

Президентът за пореден път позволи на емоциите си по време на реч да изпреварят официалната позиция на САЩ. По-рано той обяви, че Путин трябва да бъде свален от власт, след което последва уточнение на държавния департамент, че това не е официална позиция на Съединените щати.

Вашингтон рядко обозначава актове на насилие с термина "геноцид". В предишни случаи така са дамгосвани китайската кампания срещу уйгурите в Синцзян и преследването от Мианма на мюсюлманското малцинство рохинджа. Подобна декларация не носи правни последици, но има значителна тежест, тъй като подпомага обединяването на международната общност около идеята за пълна изолация на Москва.

Миналата седмица американският държавен глава заяви, че не оценява насилието на руската армия срещу украинците като геноцид.

"Не, мисля, че това е военно престъпление", обясни той на 4 април, когато беше запитан дали зверствата, разкрити в Буча биха представлявали геноцид.

Думите му бяха подкрепени от съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

"Виждали сме зверства, виждали сме военни престъпления. Все още не сме видели ниво на системно лишаване от живот на украинския народ, което да се издигне до нивото на геноцид", каза той.

Изглежда обаче Байдън си е променил мнението. В изказването си във вторник той подчерта, че бюджетът на американските семейства не бива да зависят от това дали диктатор "извършва геноцид" в друга страна, очевидно препратка към Путин и руската инвазия в Украйна.

"Вашият семеен бюджет, способността ви да напълните резервоара си, нищо от това не трябва да зависи от това дали диктатор обявява война и извършва геноцид на половин свят оттук", каза Байдън

Той получи похвала за изявлението от украинския си колега Володимир Зеленски.

"Истински думи на истински лидер - президентът на Съединените щати", написа Зеленски в туитър. "Определянето на нещата с истинските им имена е от съществено значение, за да се противопоставим на злото. Благодарни сме за предоставената досега помощ от САЩ и спешно се нуждаем от повече тежки оръжия, за да предотвратим нови руски зверства".

Френският президент Еманюел Макрон отказа днес да използва думата "геноцид".

Вербалната ескалация едва ли ще допринесе за слагане на край на конфликта в Украйна, изтъкна той в интервю за телевизия "Франс 2".

"Бих казал, че Русия едностранно започна една брутална война, че понастоящем е доказано, че руската армия е извършила военни престъпления и че извършителите на тези престъпления трябва да бъдат намерени", заяви той. "Това, което се случва понастоящем, е една лудост, нечувана бруталност, но в същото време гледам фактите и искам да положа максимални усилия за прекратяването на тази война и за възстановяването на мира. В този смисъл, не съм убеден, че ескалацията на думите допринася с нещо за тази кауза", подчерта президентът на Франция.