Австрийският канцлер в понеделник ще стане първият европейски лидер, който посещава Москва след нахлуването на Русия в Украйна, докато Киев се подготвя за голяма руска офанзива в източната част на страната, предаде Франс прес.

Карл Нехамер каза, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин и се очаква да повдигне въпроса за предполагаеми военни престъпления в опустошените райони около Киев, които са били под руска окупация, включително - в градчето Буча.

Украинските власти казват, че досега в района са открити над 1200 тела и че подготвят дела срещу "500 заподозрени", включително Путин и други висши руски служители.

Руските сили сега насочват вниманието си към региона на Донбас на изток, където украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските войски подготвят „още по-мащабни операции“.

Смята се, че Русия търси връзка между окупирания Крим и подкрепяните от Москва сепаратистки територии Донецк и Луганск в Донбас.

„Те могат да използват още повече ракети срещу нас... Но ние се подготвяме за техните действия. Ние ще отговорим“, каза Зеленски.

Губернаторът на Луганск Сергей Гайдай предупреди, че регионът може да пострада толкова силно, колкото Мариупол, обсаден пристанищен град, за който дори проруските власти казват, че е 70 процента разрушен от руски обстрел и бомбардировки.

„Битката за Донбас ще продължи няколко дни, но през тези дни нашите градове може да бъдат напълно унищожени“, каза Гайдай.

В по-късно съобщение в приложението "Телеграм" той каза, че руските войски са знаели, че „няма оцеляла критична или друга инфраструктура в нашия район“. Следователно, по думите му, всеки обстрел на жилищния фонд е умишлена терористична атака.

През уикенда продължаващите атаки срещу региона затрудниха евакуацията и 12 души бяха убити в североизточен Харков и около него, каза областният управител Олег Синегубов.

„Руската армия продължава да води война срещу цивилни поради липса на победи на фронта“, каза Синегубов в "Телеграм".

В Днипро, индустриален град с около милион жители, дъжд от руски ракети почти унищожи местното летище, причинявайки неизвестен брой жертви, съобщиха местните власти.