Украинското правителство взема мерки да евакуира населението от Източна Украйна, където руските войски съсредоточават сили за нова офанзива, предадоха украински и световни медии.

Вицепремиерката Ирина Верешчук призова днес жителите на Харковска, Донецка и Луганска област незабавно да се евакуират, докато за това има възможнаст, предаде украинският новинарски сайт НВ.

Следващият етап на войната на Русия против Украйна може да продължи няколко месеца заради променената ситуация на фронта, каза онзи ден на брифинг във Вашингтон Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън. 

По думите му руските части руските военни части се предислоцират от север към Донбас на изток. Вероятно те се готвят да развърнат допълнителни батальонни групи от десетки хиляди войници, предаде базираният в Прага рускоезичен телевизионен канал "Настояшчее время". 

Според оценките на САЩ Русия ще се съсредоточи в опит за завземе целите територии на Луганска и Донецка област, за да замаскира предишните си военни неуспехи в Украйна.

В същото време украински войски се придвижват от Николаев и Кривой рог към Херсон, предаде телевизията, отбелязвайки, че градът е близо до хуманитарна катастрофа.

През изтеклата нощ руските сили нападнали горивен склад и фабрика в Днепропетровска област, с която граничи на запад Донбас, предаде АП, позовавайки се на областния управител Валентин Резниченко. Той написа в "Телеграм", че петролният склад е рузрушеен и че броят на жертвите още не е изяснен.

В Луганска област, която се намира в Донбас, артилерийски обстрел на село Рубижне е убил един човек и ранил петима, написа в същото приложение областният управител Серхий Хайдай.

Части от Луганска и Донецка област са под контрола на подкрепяни от Русия сепаратисти от 2014 година и бяха признати от Москва като независими държави, точно преди началото на сегашната война. Досега украинските сили отблъскваха настъпващите руски войски в район, но са по-малобройни както в жива сила, така и в бойна техника, каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към нацията снощи.

Украинският военен експерт Алексей Мелник коментира за "Настояшчее время": 

"Действително руската армия изтегля войските си от регионите, които споменахте (Киевска и Черниговска обаст - б.р.). Това е принудителна стъпка за Русия. Ние знаем защо. Но това не е причина да празнуваме победата. Да, това е важно постижение, но победата все още е много далече".

"Сега има прегрупиране на тези сили и през следващите месеци Русия ще изостави всичките си резерви, които все още не са активирани- продължи той. - Според британското разузнаване също е очевидно, че изтеглените сили от Черниговска и Киевска област за известно време ще бъдат подготвени, реорганизирани, превъоръжени. И най-вероятно може да се очаква следващият етап на ескалация, вероятно в рамките на следващите два-три месеца".

Според експерта периодът до 9 май ще бъде "много критичен", защото на тази дата, когато в Москва се провежда ежегодният парад на победата, на руския президент Владимир Путин трябва да бъде докладвано за превземането на областите Луганск и Донецк в административните им граници и за фиксирането на южните им граници.

Според Мелник след това Русия отново ще прегрупира изтеглените си войски и ще планира "следваща вълна на ескалация" взависимост от резултатите от мобилизацията, която се извършва сега в страната.

До момента Украйна контролира по-голямата част от териториите на двете области, извън сепаратистките анклави, нарекли се Луганска народна република и Донецка народна република.

"Путин и неговото командване вече започнаха да коригират някои оперативни цели - каза Мелник. - В същото време основната цел на тази операция - унищожаването на Украйна - остава непроменена. Това, което сега смятат за реалистично, предполагам, е разширяването на зоната на окупация от юг по Днепър до паралелите на Харков. Това са най-вероятно оперативните цели, които Русия ще си постави за следващите два-три месеца".

По думите на експерта освен върху Луганск и Донецк Русия ще се опита да установи контрол върху областите Херсон, части от Запорожие, Днипро и Харков зaради стратегически важните инфраструктурни и военно-промишлени обекти в тях.