В освободената от руските войски Киевска област е открит друг масов гроб с десетки тела. Той се намира в село Бузовая край Буча. Това съобщи ръководителят на Дмитриевската общност Тарас Дидич, цитират от базирания в Прага рускоезичена тв канал "Настояшчее время".

Мъртвите са погребани близо до бензиностанция между селата Мила и Мечта в квартал Киев-Святошински. Точният брой на убитите, според Дидич, в момента се установява.

В освободената територия са открити и десетина обстреляни коли на цивилни с убити пътници в тях. Според местен жител, който е успял да избяга, руските военни са стреляли и са изчаквали колата да пламне, каза Дидич.

По-рано в село Макаров бяха открити телата на 132 екзекутирани местни жители. Според кмета Вадим Токар 40 на сто от селото е разрушено.

Информация за стотици цивилни, убити в покрайнините на Киев, започна да се появява от началото на април, а сутринта на 3 април водещи информационни агенции публикуваха снимки от Буча: мъртви хора в цивилни дрехи лежаха по улиците на градчето - често с вързани зад гърба ръце.

Снимките предизвикаха шок в цял свят. Водещи западни страни осъдиха убийствата и наложиха нови икономически санкции на Русия.

Въпреки многобройните документални свидетелства Москва продължава да отрича нейните войски да са убивали цивилни и твърди, че това са "инсценировки" и "провокации" на Киев.