След разкритието за зверствата, извършени от руската армия в Буча, украинският президент Володимир Зеленски покани там бившите лидери на Германия и Франция, за да видят докъде е довела тяхната политика спрямо Русия.

„Каня госпожа Меркел и господин Саркози да посетят Буча, за да видят докъде доведе политиката на отстъпки пред Путин през последните 14 години. Те ще могат да видят изтезаваните украинци със собствените си очи“, заяви Зеленски.

През 2008 година НАТО обеща на Украйна перспектива за членство, но по-късно под натиска на Русия оттегли предложението си. 

Меркел реагира почти веднага на думите на Зеленски, като заяви чрез своя говорителка, че продължава да стои зад решенията от 2008 година. 

„Бившата канцлерка подкрепя обаче усилията на международната общност да подкрепи Украйна и да прекрати войната и варварските престъпления на Русия“, заяви говорителката й пред ДПА.

В отговор на зверствата в Буча Германия обяви още по-сериозни санкции за Русия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба призна обаче, че не очаква никакъв ефект от тях. Той се е запознал с пакета нови санкции и може още отсега да прогнозира, че те са напълно недостатъчни, написа той в туитър. В момента биха сработили само емабрго на газа, нефта и въглищата, заяви той. Също така изключване на всички, а не само на някои банки от swift и забрана за акостиране на руски кораби във всички пристанища извън Русия. Кулеба прати исканията си до страните от Г-7.