Близо 300 души е трябвало да бъдат погребани в общи гробове в Буча, град северозападно от украинската столица Киев, където се водиха ожесточени сражения и той беше отвоюван от украинските сили, съобщи за Франс прес кметът Анатолий Федорук, информира БТА.

„В Буча вече погребахме 280 души в общи гробове. Беше невъзможно да го направим в трите гробищни парка в общината, които са в обсега на стрелба на руските военни“, каза по телефона Федорук.

Украйна обяви, че Буча е „била освободена“, но градът е опустошен от сраженията: журналисти на АФП имаха възможност да видят там много зейнали дупки от снаряди, ударили жилищни сгради, и останки от автомобили.

Труповете на най-малко 20 души с цивилни дрехи лежаха днес на улица в Буча, свидетелства журналист на Франс прес.

През последните дни руските сили се изтеглиха от няколко селища  близо до украинската столица, след провала на опита им да обкръжат Киев.

След тях се създава „катастрофална ситуация“ за мирните граждани, тъй като войските на Москва поставят мини около жилищни сгради, изоставят военна техника и „дори телата на убитите“, предупреди в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Асошиейтед прес.

Той добави, че напуснатите селища ще продължат да бъдат обект на ракетни удари от далечно разстояние, а битката в източните части на страната ще стане по-интензивна.

"Все още не е възможно връщането към нормален живот, такъв, какъвто беше, дори в териториите, които отвоюваме след сражения", каза президентът. "Трябва да изчакаме, докато нашата земя бъде разминирана, да изчакаме, докато ще можем да ви гарантираме, че няма да има нов обстрел", каза Зеленски.