"Нова Сребреница. Украинският град Буча беше в ръцете на руски животни в продължение на няколко седмици".

Това се казва в съобщение на украинското министерство на отбраната, публикувано на официалната му страница в туитър, предаде "Гордон". В него още се споменава, че телата на местни жители, убити от руснаците, са с вързани ръце зад гърба. И за доказателство е представено видео с труповете на украинци, "разпръснати по улиците на града".

Руското военно министерство се оплете в лъжите си

От руското Министерство на отбраната обявиха кадрите от Буча за фалшификат. Тролове и дезинформатори разпространяват онлайн тезата, че руските сили са напуснали градчето на 30 март.

На 1 април обаче Интерфакс цитира телевизионния канал на военното министерство "Звезда", който съобщава, че според командира на подразделение на морската пехота Алексей Шабулин в района се прави "зачистка" на населените места.

"Зачистка" е специфичен военен термин, който обозначава блокирането на жилищни сгради, претърсването им за боеприпаси, проверка на документи на гражданите и пр. По принцип не включва масово избиване на цивилни.

Видеото по-долу съдържа кадри на жестокост, неподходящи за чувствителни хора и деца:

По данни на местните власти към вечерта на 2 април около 280 от загиналите жители са открити погребани в масови гробове.

Журналисти на АФП са забелязали само на една от улиците на Буча най-малко 20 трупа в цивилни дрехи. Според кмета на града тези хора са били застреляни.

Както описва агенцията, телата са лежали на тротоара, отстрани на пътя, по средата на пътя - едно е открито в двора на разрушената къща.

"Отворен украински паспорт лежеше на земята до мъж, чиито ръце бяха вързани зад гърба му с парче бял плат. Други двама души имаха бял плат, вързан около предмишниците си", се казва в репортажа на АФП.

Центърът за стратегически комуникации и информационна сигурност публикува снимки с трупове от Буча, Ирпин и Мотижин, включително полуголи тела, едното от които със следи от изтезания.

По думите на журналиста Дмитрий Комаров, в Буча са поставени множество мини, включително и на детски площадки.

"Какво да кажа? Карахме – видяхме невероятен брой, огромен брой загинали цивилни по пътищата. Млади, стари... Вижда се, че хората са карали велосипеди, забочнала е бомбардировката и са останали завинаги на улиците на родния им град. Много тела", каза той.

Комаров добави, че на 2 април в града са започнали да влизат полицейски и специални части, които проверявали града. Последвали ги сапьори, които ще го разминират. Също на 2 април в града започна да се доставя хуманитарна помощ.

"Нашите нямат какво да ядат. Няма да повярвате, хората плачат при вида на хляба, един месец не са виждали хляб", каза той.

Комаров добави още, че е видял телата на млади мъже със вързани ръце и простреляни в главите.

"Съвпада с това, което ми казаха - че мъжкото население, попадащо в годините между 18 и 60, е било изтребено, всички здрави млади хора просто са разстреляни", каза журналистът, без да уточни от кого го е чул.

Подобна информация цитира доброволецът Антон Сененко, който участва в евакуацията на хора от района на Киев.

"Буча... честно казано, не знам какво да кажа за това. За това как руснаците събраха момчетата от местната отбрана, сложиха ги да легнат по лице, вързаха им ръцете и разстреляха всички? Или може би за това как руснаците разстреляха почти цялата охрана на местното предприятие, нахлуха в мазетата на местните, в които се криеха и издевателстваха с тях?", написа той.

Сененко обясни, че телата в града все още лежат по улиците, тъй като Държавната служба за спешни случаи със сапьорите все още не са успели да стигнат до там, "затънали в подобна работа в Ирпин".