„Слушай, Викторе, знаеш ли какво става в Мариупол?“

С тези думи украинският президент Володимир Зеленски се обърна към унгарския премиер Виктор Орбан, чието правителство категорично отказва да предостави военна помощ на страната му.

Зеленски произнесе емоционална реч по видеовръзка, насочена към ръководителите на страните от ЕС. Това стана по време на извънредния Европейски съвет в Брюксел.

„Вие трябва самите да решите за кого сте. Вие сте суверенна страна. (...) През живота си имахте трагични моменти. Бил съм на вашата крайбрежна улица (в Будапеща – б.р.), виждал съм този паметник, обувките край река Дунав“, каза Зеленски.

Край реката в унгарската столица има паметник с обувки. Той е на избитите през 1944 г. от нацистите на Ференц Салаши евреи, които на групи са били хвърляни в Дунава, повечето живи.

Володимир Зеленски също е евреин.

„Моля те, ако можеш, иди на твоята крайбрежна улица, виж тези обувки. И ще видиш как масовите убийства могат да се повтарят в съвременния свят. И това днес прави Русия. Пак обувки. Пак хора. Възрастни, деца, дядовци, баби – те са хиляди. И тези хиляди вече ги няма. А ти се колебаеш дали да налагаш санкции или не. Колебаеш се дали да пускаш да премине оръжие или не. Колебаеш се да търгуваш ли с Русия или не. Дойде време да решиш“, каза той.

И изтъкна, че вярва в Унгария, в нейния народ и в ЕС.

Зеленски е убеден, че в решителния момент и Германия ще бъде в Украйна. Президентът похвали Берлин, че е спрял „Северен поток 2“, но не пропусна да отбележи, че това е станало късно.

Зеленски назова и България, докато изброяваше страните, подкрепящи Украйна. Макар че страната ни е една от едва двете (заедно с Унгария), отказващи военна помощ за Киев.

Европейският съвет призовава всички държави да се присъединят към санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна. Това се казва в приетите заключения на срещата на върха. Всички опити за заобикаляне на санкциите или за оказване на помощ на Русия по други начини трябва да бъдат спрени.

ЕС е готов да наложи още ограничителни мерки срещу Москва.

Държавните и правителствените ръководители постигнаха съгласие да бъде развит доверителен фонд за солидарност с Украйна. Лидерите приканиха международните си партньори да участват, като подготовката започне незабавно.