Унгария ще се опита да увеличи количеството газ, което получава от Русия, при преговори с руския президент Владимир Путин следващата седмица, каза днес унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Унгария, която е членка на ЕС и НАТО, договори ново дългосрочно споразумение за доставка на газ с руската компания "Газпром" през август.
Орбан отхвърля призивите на обединената опозиция в Унгария да отмени предвиденото си за вторник посещение в Москва в момент на напрегнато противопоставяне между Русия и Запада заради Украйна.

"Бих искал да увелича количеството на доставяния газ... от равнищата, договорени в руско-унгарското газово споразумение", каза Орбан по Унгарското радио.

Договорът, който е за 15 години и предвижда доставки в размер на 4,5 милиарда кубически метра газ годишно за Унгария по маршрути, избягващи Украйна, влезе в сила през октомври с възможност за промяна на купуваните количества след 10 години.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза на брифинг по-късно днес, че е предложил на руския вицепремиер Александър Новак да бъдат увеличени годишните руски газови доставки през Сърбия с 1 милиард кубически метра и Орбан възнамерява да обсъди това с Путин във вторник.

Орбан заяви, че възнамерява също така да обсъди с Путин европейската сигурност, като добави, че Унгария е заинтересована от мирно уреждане на противопоставянето заради Украйна.