България и Унгария са единствените страни от Европа, които не предоставят военна помощ за Украйна, а нашата държава дори не възнамерява да предостави на Киев хуманитарна помощ на двустранна основа, а само в рамките на механизмите за сътрудничество на ЕС И НАТО. Това се казва в доклад, изготвен по поръчка на Долната камара на британския Парламент, по повод участието на Обединеното кралство в подкрепата за украинската армия. Великобритания първа в света предостави на Украйна смъртоносна военна помощ – 3615 противотанкови оръжия, представляващи портативни гранатомети с тегло от едва 12,5 кг, поразяващи цели на 600 метра.

България многократно декларира, че няма да предостави военна помощ, включително исканите от президента Володомир Зеленски съветски изтребители. Страната ни отпусна хуманитарна помощ, но не директно на украинското правителство, а чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Сред тях са "щедро" количество палатки – цели 30 на брой, 450 спални чували и 1000 походни легла.

Ето и каква помощ дават отделните държави от Европа според доклада на британския Парламент:

Белгия 

На 26 февруари  белгийският премиер  Александър де Кро обяви,  че Белгия ще доставя 2000 картечници и 3800 тона гориво на Украйна. На 27 февруари  той обяви  допълнителен пакет оръжия - 3000 автомати и 200 противотанкови оръжия.

България  

Българският министър-председател  Кирил Петков, правейки коментар след изявленията на Върховния препредставител на  ЕС  по въпросите на  външните работи Жозеп Борел относно възможността за изпращане на изтребители  до Украйна, заяви, че България не би участвала  в такава  инициатива.  Петков заяви, че "не са  поети ангажименти за български бойци.  В  момента имаме малко летящи самолети и те не могат да бъдат доставени в друга страна."   Той  също така изключи  директно  изпращането на двустранна помощ в Украйна, като заяви,  че по отношение на военно-логистическата подкрепа, "ако се направи нещо, това ще  да бъде на  нивото на  ЕС и НАТО и  няма да  бъде изпратена от България в Украйна".

Хърватия

Хърватия се съгласи да изпрати пехотни оръжия и предпазни средства, достатъчни за оборудване на четири бригади.  Стойността  на оръжията  е 16,5 млн.  На 1 март хърватският министър на  отбраната Марио Баножич подробно заяви,  че "става дума за пушки и картечници с калибър,  поискан от украинската  страна".

Чехия

Чешката република обяви,  че  доставя 30 000 пистолета, 7000 автомата, 3000  картечници, няколко  дузини снайпери  и около милион  патрона до  Украйна. Чешкото правителство вече  се беше съгласило  да дари  около 4000 броя артилерийски снаряди на  стойност  1,7 милиона долара на  Украйна.

Дания

В  края на януари 2022 г. датският премиер  Мете Фредериксен заяви, че е готова да изпрати военна помощ в Украйна, както и че датските  военни вече предоставят съвети на  украинските си колеги в области като киберсигурността. След като започнаха руските военни операции, Дания заяви, че е готова да прехвърли части от  приблизително  300-те  ракети "Стингър", които датските  отбранителни сили щяха да унищожат,  както и  2700 гранатомети. Дания също ще осигури бронирани жителки,  чанти за първа помощ и мобилна болница за Украйна.

Естония

През юли 2020 г.  Естония изпраща пратка от 2400  полуавтоматични пистолети "Макаров" в Украйна.   Естонското правителство добави сега, че планира да изпрати 122-милиметрови гаубици и ракети "Джавелин" в  украинската  армия.

Финландия

На 27 февруари 2022 г. Финландия обяви,  че  предоставя "военно защитно оборудване" за Украйна.  Това включва 2000  бронежилетки, 2000 композитни каски, 100 носилки , както и  оборудване за две аварийни станции за медицински грижи. Правителството също така предостави на  Естония лиценз за реекспорт за Украйна на артилерийски оръжия и боеприпасите им, които Естония е  закупила преди това от Финландия.

Франция

На 25 февруари председателят на Франция Макрон заяви пред френския  парламент, че  страната сега ще осигури отбранителна техника на   Украйна, но не каза подробно какво ще бъде оборудването. 

Германия

На 26 февруари германското  правителство обяви, че сега ще доставя смъртоносни оръжия  на  Украйна, включително 1000 противотанкови оръжия и 500  противовъздушни отбранителни системи.

В допълнение Германия ще изпрати 14 бронирани превозни средства и до 10 000 тона гориво. 

Гърция

На 27 февруари Гърция обяви,  че  изпраща военна помощ включваща боеприпаси, автомати  "Калашников" и ракетни установки в Украйна.  

Унгария

Унгария заяви, че  няма  да  изпрати оръжия в Украйна. 

Ирландия

В съответствие с  традиционната си политика на военна неутралност вноските  на Ирландия в размер на 9 милиона евро за Европейския механизъм за  мир (EPF)  на  ЕС ще отидат за предоставяне на нелетални материали като медицински доставки, гориво, каски и жилетки т.е. все пак ще се използват за военна помощ, макар и не офанзивна.

Италия

На 28 февруари    италианският  кабинет се съгласи да изпрати пакет от смъртоносни оръжия в Украйна включително,  ракети "Стингър", "Земя-въздух", минохвъргачки и противотанково оръжие, тежки картечници "Браунинг", леки картечници тип MG.

Латвия

Латвия започна да предоставя смъртоносни оръжия през януари 2022  г., като поиска разрешение от САЩ да предостави противовъздушни ракети "Стингер" на Украйна, дарени от Вашингтон. Разрешението пристигна и ракетите са вече в украинската армия.

Литва

Литва започна да предоставя смъртоносни оръжия на  Украйна през януари 2022  г., като получи одобрението на САЩ за изпращане на оръжия,  дарени от Америка. Освен това са изпратени автомати "Калашников" и муниции.

Нидерландия

Страната дари 100 снайперски пушки с 30 000 патрона боеприпаси, както и  радарни устройства и детектори за  противопехотна отбрана.  На 26 февруари холандското  правителство заяви, че ще изпрати 200  противовъздушни ракети "Стингър", както и 50 противотанкови установки "Панцерфауст-3"  и 400 ракети.

Норвегия

Норвежкият министър-председател  Йонас Сторе заяви на 26 февруари,  че  ще обмисли дали Норвегия трябва да изпрати военно оборудване в Украйна.   (Впоследствие Осло реши да достави каски и бронежителки – б.р.)

Полша

На 31 януари 2022 г. полското  бюро за  национална сигурност потвърди,  че Полша ще снабди Украйна с "отбранителни боеприпаси", включително противовъздушно оръжие. На 1 февруари  полският премиер Матеуш Моравецки подробно описва,  че военната  помощ ще включва "десетки хиляди патрони и артилерийски снаряди,  противовъздушни ракетни комплекси,  както и  леки минохвъргачки и разузнавателни дронове, и други отбранителни оръжия".

Португалия

Португалия ще "изпрати военно оборудване  в  Украйна по  искане на украинските органи", но не  е предоставила  подробности за това, което това  може да е то.

 Словакия

На 26 февруари  словашкото правителство одобри военна помощ на  стойност 11 милиона евро, включително 120-милиметрови артилерийски боеприпаси и гориво.  Впоследствие бе обявен допълнителен пакет  военна подкрепа, включваща 486  ракети за въздушна отбрана и 100  установки за изстрелването им.

Словения  

Словения  изпрати пушки, боеприпаси и каски в Украйна,  съобщи словенският  министър на  отбраната на 28 февруари.

Испания

На 28 февруари испанският премиер Педро Санчес заяви, че Испания ще бъде готова да изпрати отбранителна военна техника в  Украйна, но изключи  изпращането на офанзивни оръжия,  отчасти поради противопоставяне от коалиционния си партньор  лявата партия "Унидас Подемос".  След   критики от опозиционните партии обаче Санчес заяви, че  е променил политиката си, като на  2 март заяви,  че Испания сега ще изпрати офанзивни оръжия, без да дава подробности.

Швеция

Шведският премиер Магдалена Андерсон обяви на 27 февруари, че "Швеция предлага пряка подкрепа за въоръжените сили на Украйна.  Тя включва 135 000 полеви дажби, 5000 каски, 5000  щитове и 5000 противотанкови оръжия.