Унгарският премиер Виктор Орбан призова Европейската комисия да размрази средствата, предназначени за Будапеща от фонда на ЕС за борба с коронавируса, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Орбан се аргументира с  "безпрецедентното предизвикателство", което войната в Украйна поставя пред източните членове на Европейския съюз, включително тежестта на грижата за бежанците и негативните последици от санкциите срещу Русия.

"Извънредните обстоятелства изискват извънредни мерки. Унгария е подготвена и отстоява позициите си в кризата", пише Орбан в писмото, изпратено в петък и оповестено вчера. 

"Унгария иска единствено незабавен и ефективен достъп до отпуснатите ѝ средства от ЕС и възможност да ги използва по гъвкав начин, който е най-подходящ за справяне с кризата."

Будапеща се нуждае от парите за отбрана, защита на границите и управление на хуманитарни кризи, каза още премиерът.

ЕС е отделил общо 800 млрд. евро, които ще отидат за възстановяване от коронавируса в 27-те държави членки. Парите са предназначени да помогнат на страните да преодолеят социалните и икономическите щети, причинени от пандемията.

Но Еврокомисията блокира отпускането на средства за Унгария за около осем месеца, като заяви, че се нуждае от допълнителни гаранции от дясното националистическо правителство на Орбан, че с парите няма да бъде злоупотребено.

В миналото Будапеща е била обвинявана, че отклонява средства от ЕС в джобовете на приятелски настроени към правителството олигарси.

Парламентарните избори в Унгария ще се проведат на 3 април. За първи път от 12 години насам обединена опозиция отправя предизвикателство към Орбан и социолозите очакват оспорвана надпревара.