Премиерът на Унгария Виктор Орбан се надява Доналд Тръмп да посети Будапеща през следващите седмици, за да подпомогне предизборната му кампания, предаде "Гардиън".

Мозъчният тръст "Център за фундаментални права", който е свързан с правителството на "Фидес", е отправил официална покана към бившия президент, съобщи източник на британската медия.

Предизборната кампания на Орбан навлиза в най-активната си фаза преди изборите, насрочени на 3 април, в който "Фидес" ще се изправи срещу широка опозиционна коалиция. Това ще бъде най-голямото предизвикателство пред унгарския министър-председател през последните 12 години.

"Хората от "Фидес" наистина се надяват Тръмп да посети Будапеща през март", споделил източникът и добавил, че републиканецът все още не е реагирал на поканата.

Ако се съгласи, това ще е първата чудестранна визита на бизнесменът, след като загуби изборите през ноември 2020 г.

Орбан бе сред най-ранните поддръжници на Тръмп, като го подкрепи още през лятото на 2016 г. Премиерът застана зад кандидатурата на бившия държавен глава и преди изборите през 2020 г.

Двамата разговаряха по телефона през януари тази година, като Тръмп подкрепил Орбан за изборите през април. Очаква се лична визита на държавния глава да окаже голямо въздействие върху предизборната кампания на министър-председателя.

"Тези посещения имат голямо влияние върху унгарската консервативна общност, защото те възприемат Тръмп като икона, като човек, който е имал голям попътен вятър по време на президенството си", твърди източникът, който е близък до "Фидес".

Бивш служител на републиканеца обаче посочва, че Тръмп се страхува да не се разболее от COVID по време на пътуване в чужбина и може да предпочете да си остане у дома.

Предполага се, че Тръмп е поканен да участва на "Конференцията за консервативно политическо действие", която ще се проведе на 25 и 26 март в Будапеща. За първи път този важен американски форум на консервативни политици и активисти ще се проведе в европейска държава. 

Миклош Санто, директор на Центъра за фундаментални права, каза пред унгарската информационна агенция MTI, че редица американски сенатори ще присъстват на конференцията. Други престижни за десния политически сектор гости ще са Сантяго Абаскал, лидерът на испанската партия "Вокс" и синът на бразилския президент Жаир Болсонаро - Едуардо.

"Фидес" разчита Тръмп да се присъедини към Орбан като основен говорител на събитието, отбелязва източник от унгарското правителство.

"Според нашите планове редица високопоставени американци ще присъстват на CPAC Унгария, включително политици, както и видни идеолози и лидери с изразено десни нагласи", изтъкна Санто.

Мозъчният тръст посочва за своя мисия "противодействието срещу съвременните прекомерен фундаментализъм на човешките права и политическата коректност". Той е прочут с пропагандните видеоклипове, който създава в подкрепа на правителството. Според проучване на разследващото унгарско издание "Атлатсо", почти целият бюджет на мозъчния тръст се осигурява от публични средства.

Тръмп и Орбан се срещнаха по време на посещение на унгареца в Белия дом през 2019 г. Тогава Тръмп каза, че двамата мъже много си приличат:

"Вие сте уважаван в цяла Европа. Вероятно малко като мен, малко сте противоречив, но това е окей".

Според Дейвид Корнщайн, когото Тръмп назначи за посланик в Унгария, президентът се възхищава на Орбан заради неговия имидж на силен човек и контрола му върху унгарската политическа сцена:

"Той би искал да е в същата ситуация като Виктор Орбан", каза Корнщайн през 2019 г.

След като Тръмп напусна поста, отношенията на Орбан с Вашингтон се влошиха и Унгария беше единствената нация от ЕС, която не беше поканена на неотдавнашната среща на върха за демокрация на Джо Байдън. Отношенията с лагера на Тръмп остават силни.

През септември бившият вицепрезидент Майк Пенс говори на консервативна конференция, организирана от Орбан. Бившият главен прокурор Джеф Сешънс също наскоро посети Унгария.

Свръхпопулярният консервативен водещ на "Фокс Нюз" Тъкър Карлсън също прекара известно време в Унгария по-рано тази година. Той излъчи няколко предавания от Будапеща и направи „документален филм“, в които обрисува Унгария като консервативен рай, под постоянна атака от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос.

Това беше второто пътуване на Карлсън до Унгария за по-малко от година. Миналия август той посети Будапеща, за да интервюира Орбан. Няколко седмици след появата на унгарския премиер във "Фокс Нюз", Тръмп му изпрати поздравително писмо:

"Страхотна работа при Тъкър, гордея се с теб!"