Андрей Гуриев е един от руските олигарси, санкционирани по новия списък на ЕС.

Той оглавява компанията „Фосагро“, в чието ръководство е Ирина Бокова.

Днес Официален вестник на ЕС публикува списък с имена на над 160 души, включени в нов санкционен списък. Сред тях са 14 руски олигарси и членове на семействата им, както и на 146 сенатори, гласували ратификация на договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Русия и самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ЛНР и ДНР).

Андрей Гуриев е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Фосагро“ - най-големият производител на фосфатни торове в Европа, най-големият производител в света на висококачествена фосфатна скала и вторият по големина производител в света на моноамониев и диамониев фосфат.

В това си качество олигархът извлича ползи от решенията на руското правителство. Тъй като дружеството „Фосагро“ е до голяма степен свързано с властта в Москва, генерираните от него приходи са важен източник на приходи за правителството.

В началото на 2018 г. в борда на директорите на „Фосагро“ бе избрана Ирина Бокова – бивш генерален секретар на ЮНЕСКО и някогашен и.д. външен министър на България. Бокова бе и кандидат за генерален секретар на ООН през 2016 г.

Проверка на Клуб Z в сайта на „Фосагро“ установи, че през лятото на 2021 г. Ирина Бокова е била в ръководството на компанията. Поне така гласи извадка от протокол с дата 6 август.

Сред включените в новия списък олигарси са също така Михаил Осеевски – председател на най-големия руски доставчик на цифрови услуги „Ростелеком“, Михаил Полубояринов – главен изпълнителен директор на най-голямата авиокомпания „Аерофлот“, Владимир Кириенко – главен изпълнителен директор на социалната платформа „В контакте“ и син на експремиера Сергей Кириенко.

Санкционирани са и олигарси и бизнесмени от сферата от ключови икономически сектори, осигуряващи значителни източници на приходи за Русия - предимно в металургичната, селскостопанската, фармацевтичната, телекомуникационната и цифровата индустрии.