Русия вече е най-санкционираната държава в света и изпреварва "обичайните заподозрени" - Иран, Венецуела и Куба по брой наложени рестрикции, дори ако вземем ударите по последните взети заедно. 

Това са изчислили експертите на платформата Castellum, на която всекидневно се попълват новите санкции срещу всяка държава, лице или институция. 

Пред британската "Скай Нюз" директорът на платформата заявява, че "санкциите, които бяха налагани на Иран постепенно за 10 години, са наложени на Русия за по-малко от 10 дни". 

Сметката показва, че общият брой санкции по посока Русия и нейни граждани достига невероятните 5532 броя. Най-много от тях идват от САЩ, следват Канада, ЕС, Швейцария и Франция. 

Припомняме, че най-тежките удари са по руската централна банка, която не може да разполага с валутните си резерви, освен - засега - тези в юани. 7 банки бяха изключени от системата SWIFT, а днес САЩ и Великобритания обявиха, че налагат ембарго над вноса на руски енергийни носители.

В противовес на това руските медии съобщиха, че Владимир Путин подписа нов закон, който позволява на правителството му бързо да повиши пенсиите, както и да предприеме редица други антикризисни мерки, след като Русия попадна под въздействието на икономически санкции. Ройтерс се позовава на информационната агенция РИА Новости.

Друга мярка в новия закон дава на лицата и малките и средни бизнеси правото да искат "кредитни ваканции". Освен това президентът Путин е наредил допълнително да бъдат заделени 455 милиарда рубли (3,6 милиарда долара) от държавния бюджет за разплащания на семейства с деца на възраст от 8 до 16 години, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов.

Съобщавайки за закона, агенция ТАСС отбелязва, че социалната инициатива има за цел да "защити националните интереси на страната от неприятелските действия на чужди страни и международни организации". Законът въвежда механизми за подкрепа на икономическия сектор, включително чрез опростяване на съществуващото законодателство, определящо режима за издаване на разрешителни и лицензи и регламентиращо правния режим за обществени поръчки на стоки и работа, както и на услуги за обезпечаване на държавни и общински нужди.

Руската централна банка същевременно прие нови мерки в подкрепа на играчите на финансовия пазар, включително недържавни пенсионни фондове, компании за управление на активи, финансови посредници и други, допълва Ройтерс.

В изявление, разпространено в "Телеграм", институцията посочва, че мерките целят адаптиране на регулаторните изисквания към новата икономическа реалност в Русия и премахване на наказанията за някои нарушения на разпоредбите, ако те са свързани с текущата пазарна ситуация.