Великобритания забрани да се извършват транзакции с Руската централна банка, министерството на финансите и Националния фонд за благосъстояние и заяви, че ще попречи на руски компании да издават прехвърлими ценни книжа и инструменти на паричния пазар в Обединеното кралство.

"Правителството на Обединеното кралство незабавно ще предприеме всички необходими стъпки, за да въведе в сила ограничения, които да забранят на всички физически или юридически лица на Обединеното кралство да извършват финансови транзакции, включващи ЦБР, Руския фонд за национално благосъстояние и Министерството на финансите на Руската федерация", обявиха от "Даунинг стрийт" на официалния сайт на кабинета.

Лондон изтъкна, че предприема допълнителни мерки срещу Русия в сътрудничество със Съединените щати и Европейския съюз, като ефективно отрязва основните финансови институции на Москва от западните финансови пазари.

Великобритания добави, че ще има "правомощията да спре достъпа на определени банки до стерлинги и клирингови плащания през Обединеното кралство".

"Тези мерки демонстрират нашата решимост да приложим тежки икономически санкции в отговор на руската инвазия в Украйна", оповести финансовият министър Риши Сунак.

"Банката на Англия продължава да предприема всички действия, необходими за подкрепата на реакцията на правителството срещу руската инвазия в Украйна", каза управителят на институцията Андрю Бейли.

Нови санкции ще бъдат обявени през тази седмица, твърди Лондон.