"Крепост Русия" - доктрината, която трябваше да подготви Руската федерация за тежки западни санкции в условия на евентуална война, доктрината заради която Москва спазваше зверска фискална дисциплина и трупаше стотици милиарди резерв, се срина пред очите ни за 3 дни. Толкова бяха нужни на съюзниците, за да обезвредят по-голямата част от грижовно складираните антисанкционни режими на властта в Кремъл. 

Редица анализатори предполагаха, че Москва е готова за санкциите, това твърди днес и пропагандната машина на Путин. Реакцията на Централната руска банка обаче изглежда хаотична и безполезна, а кървенето се усилва с всеки изминал ден. Все по-малко стават икономическите бинтове, които ЦБР има на разположение. 

Резултатите от санциите са вече широко известни на всички - рублата се срина до рекордно дъно и при някои търговци премина курса от 160 рубли за долар. Паниката на местното население истеризира и те запушиха входовете  на банките и банкоматите в опит да изтеглят парите си. Това доведе до структурен дефицит на ликвидност, който не може да бъде запълнен, заради санкциите по посока на ЦБР, която вече не може да интервенира. Големите руски банки отбелязват фрапиращи спадове на стойността си, а московската борса е затворена вече трети ден, в опит да ограничи изтичането. Западните компании една по една напускат производствените си бази, търговците отказват да внасят стоки. Приходите от петрол и газ се равняват на около 700 млн. долара на ден и едва попълват нуждите на страната. Валутните резерви в размер на 640 млрд. долара са блокирани, остават само тези деноминирани в юани, но вече има съобщение, че китайските банки също влизат в играта. Резервът от злато в размер на около 130 млрд. долара много трудно може да бъде пласиран, защото пазарът на този метал е в Ню Йорк, Женева и Лондон и дори да иска не може да стигне дотам физически. Пекин може да го изкупи, но дори да премахнем логистичния проблем, остава въпросът на каква цена? Инфлацията катери върхове всеки ден, контракцията на БВП надолу ще бъде скоро видима. Руснаците обедняват с темпове непознати им от 90-те години. 

Как се бори Москва?

Днес стана ясно, че руското правителство създава антисанкционен щаб. Той ще се оглави от премиера Михаил Мишустин, ще му помага и кметът на Мосва Сергей Собянин. Преди това обаче, финансовите власти в страната вече обявиха редица мерки, които би трябвало да спрат кървенето. 

Започна се с повишаване на основната лихва от9,5% на 20%. Идеята зад този ход е да подкрепи активите деноминирани в рубли, да подкрепи валутата и да ограничи паническото теглене на депозити. Мярката действа вече трети ден, но не носи резултат, а руснаците все така опитват да намерят начин да сменят рублите си за долари или евро. 

Логичното следствие от вдигането на лихвения процент е вдигане и на лихви по депозити и заеми. Както обикновено става обаче, ударът е основно по кредитите и в опит да спаси положението, Путин и приближените му измислиха рестрикция, забраняваща на банките да вдигат процента след въвеждането на увеличението. Това обаче е още една изкуствена спирачка пред пазарните опити на банките да излязат от положението. 

Централната банка почти веднага прибегна и до капиталов контрол ограничи продажби на борсата на руски ценни книжа, задължи износителите да обръщат прихода в рубли и на практика забрани преводите на валута извън страната. 

Заради невъзможността да интервенира на пазара и да осигурява повече ликвидност (преди санкциите по SWIFT и ЦБР, банката все пак успя да разпредели около 1 трилион рубли) бе издадена заповед, която позволява на кредитните инстуции временно да преустановят провизирането на лошите кредити и да използват капиталовите си буфери. Последното позволи освобождаването на около 733 млрд. рубли към днешен ден. 

Правят се опити за активизирането на изкупуване на злато от Централната банка, явно в опит да се ползва към резерва. Преди това, банката бе преустановила купуването още през 2020 г. след няколко години експанзивно запасяване. 

Неособено законната забрана за забрана изпълнението на поръчки от чужди инвеститори цели да задържи вече внесените капитали в Русия и да не позволи тяхната продажба. 

Класически руски подход е заповедта на Мишустин, с която се развързват ръцете на Руската федерация да изкупува активи на търгуваните на борсата компании.  Това ще помогне на компаниите, но означава само едно - влизането на държавата в още по-голям дял от икономиката. Ако Русия премине към т.нар. военна икономика, вероятно ще е по-лесно за държавата да преразпределя средства. 

От днес руснаците не могат да изнасят и кеш повече от 10 000 долара в брой от страната. Идеята е ясна - опит за спиране на тактиката "пълен куфар" по летищата на Русия. 

Перспективите

Руската икономика преди войната имаше впечатляващи макропоказатели като държавен дълг, резерв и излишъци по текущата сметка. Нещата обаче се обръщат рязко, а прогнози за спада на БВП не могат да бъдат направени. Истината е, че Русия изгуби близо 40% от него през последните 8 години, а демографските показатели на страната не предполагат бързо възстановяване. Путин отказа да развърже стопанския живот на страната от суровинния износ и да премине към технологично развитие и сега разчита именно на петрол и газ. 

В дългосрочен план обаче изглежда, че битката е загубена, заради Европа, която започна да "отваря очите си". Зависимостта от руския внос ще пада през следващите години, макар в момента да е критична. Здравата хватка на Москва около енергийната сигурност на Европа печели дивиденти в момента, но в бъдеще ще отслабва и ще залинява. 

И, като казахме, Европа е добре да се знае, че тя ще плати цената на драконовските си санкции. Инфлационните процеси ще се задълбочат, а следващите 3 до 4 години ще са белязани от високите цени на енергията. ЕЦБ вероятно няма да спре, както планираше, изкупуването на активи и вероятно няма да повиши лихвения си процент. Европа може да използва Фонда за възстановяване като разреши суми от него да се ползват за ударите, които санкциите нанасят на самите членки, както и да пристъпи към  създаването на нов такъв. Трябва да се знае, че и някои европейски банки вече "берат" плодовете на огромните си експозиции към Русия - унгарската ОТП група и "Райфайзен банк" бележат тежки сривове на европейските борси. 

При всички положения икономическата война ще има цена, но за Европа тя изглежда, че може да бъде контролирана, поне донякъде. САЩ и Китай ще излязат малко по-сухи. 

Стагфлацията в ЕС изглежда все по-вероятна. 

Русия обаче е напът да потъне. Ако Москва се срине, може би ще трябва да се мисли за нов план "Маршал" за Русия.