Украински войници днес са подсилили защитата около Киев, като са изкопали окопи, блокирали са пътища и са засилили координацията си с гражданската отбрана, предаде Ройтерс; цитирана от БТА. Украинската армия предприе тези действия, след като руските сили бомбардираха околните райони и атакуваха близки градове и села.

В същото време хиляди хора продължават да се опитват да напуснат украинската столица, чието население е 3,4 милиона души, заради нарастващите страхове от цялостно нападение срещу града.

Досега в Киев оставаше незасегнат от най-тежките боеве, но интензивните сражения обхванаха съседните градове и села, а руското министерство на отбраната днес разпространи видео кадри на някои от военните си машини, които се придвижват към столицата.

Видео, заснето вчера от украинската армия в района на Киев, показва усилията на украинците да защитят столицата, като струпват чували с пясък и поставят бетонни плочи по основен път, а украински войници внимателно проверяват минаващите автомобили. На кадрите се вижда и по-малък път, който е блокиран от противотанкови бариери, както и с  позиции за обстрел с автоматично оръжие. Край пътя са наредени коктейли „Молотов“, а цивилни граждани казват, че ще се включат в действията за защитата на Киев. 

Междувременно украинското правителство издаде заповед, с която забранява на мъжете на възраст между 18 и 60 години да напускат страната, за да бъдат на разположение за мобилизация, предаде Асошиейтед прес.

Съветникът в украинското вътрешно министерство Антон Герашченко потвърди, че и вторият опит за евакуация на цивилни от подложения от седмица на обсада южен украински град Мариупол са се провалили. Като причина за това той изтъкна продължаващ обстрел от руска страна, предаде Асошиейтед прес.

Герашченко посочи в чат приложението Телеграм, че планираните евакуации по определените за това хуманитарни коридори са спрени заради нестихващо нападение.

Преди това за днес по обяд местно време беше насрочена евакуация на население от Мариупол, която трябваше да се извърши в рамките на локално спиране на огъня от 10:00 до 21:00 ч.

Вчера подобно примирие за Мариупол и съседния град Волноваха отново се провали, което блокира жителите под още обстрели и бомбардировки на руските сили, отбелязва Асошиейтед прес.

Местните власти в Мариупол също заявиха, че руски обстрел е осуетил за втори пореден ден евакуацията на цивилни, предаде Ройтерс.

"Изключително опасно е да бъдат извеждани хората в подобна обстановка", заяви общинският съвет на града.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви в интервю за ТАСС, че хуманитарните коридори за населението в Мариупол и Волноваха не са заработили заради липса на политическа воля в Киев.