Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън каза днес, че смята за "много достоверни" съобщенията за "военни престъпления", извършени от Русия в Украйна, предаде Си Ен Ен.

„Видяхме много достоверна информация за умишлени атаки срещу цивилни, които биха представлявали военно престъпление“, каза той, като увери, че Съединените щати „разглеждат“ тази информация.

В същото време Казахстан, руски съюзник, разреши протест срещу войната в Украйна този уикенд, тъй като правителството се стреми да се дистанцира достатъчно от Москва, за да не попадне под западните санкции, предаде френската новинарска телевизия Бе Еф Ем.

Режимът на тази бивша централноазиатска република като цяло забранява демонстрациите, но в събота разреши събирането на около 2000 души, според журналист на АФП в центъра на Алмати, икономическата столица на страната.

През последните дни казахстанското външно министерство подчерта неутралитета на страната спрямо войната в Украйна.

Казахстан е част от Организацията на Договора за колективна сигурност, която, освен основната сила Русия, включва няколко бивши съветски републики.

Казахстанският президент Касъм Жомарт Токаев оцеля на власт по-рано тази година благодарение на намесата на Русия с войски, която му позволи да потуши масов и въоръжен бунт срещу управлението му.