Валентин Владимирович Бадрак е директор на украинския неправителствен аналитичен "Център за изследване на армията, конверсията и разоръжаването". Следва интервю с него, публикувано в украинския информационен сайт "НВ".

- Как оценявате сегашното състояние на руската армия, хвърлена във войната с Украйна?

- Това ще бъде относителна оценка, а не абсолютна. В първия ден на инвазията, 24 февруари, повече от преди средата на деня - като цяло това беше война от трето поколение, характеризирана с тактиката на широки маневри, обкръжаване на противника и пробиване на отбранителните му линии на голяма дълбочина използване на големи танкови формирования и самолети. Владимир Путин влезе със стара техника и с млади момчета - наборници или военнослужещи по договор от първата година. Дори подозирах, че е някакво разузнаване с бой. Тогава реших, че най-вероятно Путин, в случай на победен блицкриг (светкавична война), е искал да представи тази история така, сякаш не са влезли руски войски, а групи от Луганската и Донецката народни републики. И после да кажат - вижте техниката е съветска, стара. Но още в първия ден на войната ръководителят на Кремъл се сблъсква с яростна съпротива от украинската армия и прехвърля войната от третото поколение в четвъртото плюс военна авиация.

Що се отнася до новите оръжия, трябва да се отбележи, че в първите часове на войната руската армия използва само хеликоптери Ка-52 от новото си въоръжение, които прехвърлиха войски в Гостомел (предградие на Киев с важно летище). А от 25 февруари тук вече има нови самолети Су-35С. До 2 март се появи информация и за пленени нови руски танкове Т-80БВМ, два зенитно-ракетни комплекса Панцир-С1 и две армейски системи за противовъздушна отбрана 9К332 Тор-М2. Тоест беше използвана новата техника на въоръжените сили на РФ, но изобщо не в такива количества, каквито се очакваше в Украйна.

Сега по отношение на броя на изстреляните крилати ракети: Общо от началото на войната са извършени 113 изстрелвания на крилати ракети. В първия ден от войната, 24 февруари, Русия изстреля 75 ракети, а след това - все по-малко. Например на 28 февруари имаше само четири изстрелвания. И въпреки че руските власти твърдят, че имат голям брой ракети, в публичното пространство има експертни изявления, че сега руската армия разполага с не повече от 200 крилати ракети. И сега тя просто ги спасява. В същото време за мен беше откровение, че Русия не успя да нанесе точен ракетен удар, заради което уби много цивилни.

Всичко това заедно - обучението, използването на старо и в отделни случаи на ново оборудване - предполага, че е имало много блъфове, когато преди мащабното нахлуване руската армия и военно-политическото ръководство на Руската федерация показваше военни мускули.

Освен това експертите винаги са вярвали, че Русия е постигнала значителен напредък в развитието на системите за електронна война и автоматизираните системи за управление на оръжията. Но сега не виждаме работата на тези системи. Няма нищо такова.

В резултат на това на 26-27 февруари стана ясно, че Русия безнадеждно е загубила първата фаза на войната. Сега тя не може да напредне, загуби инициативата в редица сектори, има нужда от логистична подкрепа, изпитва недостиг на горива и смазочни материали и вероятно - на боеприпаси. Всичко това говори за глобална грешка на върховния главнокомандващ на Руската федерация и на Генералния щаб на Русия. Въпреки че не знам до каква степен Генералният щаб може да повлияе на решенията и заповедите на Путин, защото напоследък той демонстрира неадекватност и може напълно да се откаже от мнението на Генералния щаб.

 - И какво да очакваме след това?

- Факт е, че първата фаза на войната вече засегна силно съзнанието на руските войници, възприемането на тази война. Например на 2 март имаше невероятен за руската армия случай, когато украински мотострелкови батальон с една противотанкова система Javelin (американска преносима противотанкова ракета - б.р.) победи две батальонни тактически групи от руснаци с нови танкове. Това всъщност е следствие от грешните изчисления, направени от руското военно-политическо ръководство в началото.

Има дори случаи, когато започнаха да унищожават висши офицери, включително влиятелни командири, например кадировския генерал Магомед Тушаев, командир на 141-ви моторизиран полк на Чеченската национална гвардия, или командира на 11-та отделна десантно-десантна бригада на десантните войски. Раниха началник-щаба на 36-та армия на Източния военен окръг на Руската федерация. Това не са просто някакви епизоди от войната, това са демонстративни истории. Ден по-късно, на 3 март, украинските военни ликвидираха командира на руската десантно-щурмова планинска дивизия генерал-майор Андрей Суховецки. Когато висши офицери и генерали вече биват убивани в битки, това означава, че в руските части е много трудно с командването, управлението и мотивацията. Очевидно, висшите офицери са ги водели в боя, действайки на принципа „правета като мене“.

Ето защо днес, когато вече има огромен брой пленени и деморализирани руски войници, ми е трудно да си представя, че е възможно да се формира такава идеология и мотивация във втората фаза на войната, така че Руската федерация да може да си върне инициативата и действа някак по-професионално. Дори да бъдат въведени най-новите оръжия, прехвърлени от други военни окръзи, не съм сигурен, че Русия ще може да покаже някакъв нов формат на война. Следователно най-добрият вариант за Кремъл е изход от горещата фаза на войната и като цяло от военната ситуация.

- И все пак, според вашите оценки, какви други оръжия са останали в арсенала на Руската федерация? От какво трябва да се страхува?

- Разбира се, Русия все още има много военна техника и Путин може да я извлече от други военни окръзи. Но дори и да реши да оголи други области (което между другото не е безопасно, тъй като Япония също не е ентусиазирана от руската политика) и започне да прехвърля оборудване, тогава в за Руската федерация ще бъде трудно да постигне предимство. Защото най-големият удар днес беше нанесен върху съзнанието и възприятието на руските войници и офицери през цялата тази военна кампания. Така че предполагам, че вече не става дума за технологии.

В крайна сметка има разбиране, че руската армия е силна благодарение на своя ракетен щит - балистични ракети и ядрени оръжия - но в същото време не разполага с онези най-нови тактически системи, които да показват, че това е армия на 21-ви век.

- Как ще коментирате използването на системи за залпов огън, ракетни и бомбени атаки срещу украински градове от Русия?

- Тъй като руската страна се убеди, че е много трудно да се разчита на военен успех, тя възприе друга тактика - започна умишлено да унищожава цивилното население и с това да се опитва да създаде паника. Така че тази паника сред населението да се предаде на армията и т.н. Но не виждам това да работи.

— И как ще се промени ситуацията, ако Беларус се включи във войната срещу Украйна?

— За щастие самопровъзгласилият се президент на Беларус Александър Лукашенко не бърза и усърдно отлага възможността за използване на беларуски войски във войната. Защото ще бъде поредното бедствие за страната и армията.

Но дори и Беларус да влезе във войната, ситуацията за Украйна няма да се промени много. Беларус получава минимално нови видове оръжия. Четири нови самолета, партида нови хеликоптери и нейни собствени реактивни системи за залпов изстрел „Полонез“ с обсег на действие до 300 км - декларирани, но не потвърдени във войната. Но подобно на много широко рекламирани руски оръжия, това също може да се окаже блъф. Беларус няма специална военна мощ, няма специална подготовка, боен опит и мотивация, но знае, че руските войски са претърпели редица съкрушителни поражения в тактическите сблъсъци в Украйна.

- Добре. А ако страните от Организацията на Договора за колективна сигурност се включат в офанзивата?

— Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) е голям мит. Просто Русия създаде такава приказка, като сформира източен блок напук на НАТО. ОДКБ е джобна организация на Кремъл. Всъщност това е руската армия. Всичко друго е бутафория и няма смисъл да говорим сериозно за това.

- Ще се промени ли нещо, ако в Русия бъде въведено военно положение?

-Трябва да разберете, че преходът на Путин към продължителна война не е разказ за изтощаването на украинската армия, това е разказ за унищожаването на Русия. Факт е, че за Руската федерация ситуацията с продължителна война означава огромен брой трупове. Добавете към това факта, че Москва забрани на руснаците да получават информация за убитите и пленените.

Но когато майките започнат да идват в Украйна за пленени руски войници, когато тези истории станат широко отразени и на 7 март се проведе първото заседание за руските престъпления в Международния съд, Путин ще подпише собствената си присъда за всичко това. Не говоря просто за напускане на играта, за намиране на някакъв наследник, който просто ще осигури оцеляването му. Това е единственият приемлив и възможен вариант за него сега. А другият вариант е по-тежък, когато той се яви пред Международния съд, където ще бъде справедливо осъден за всички престъпления, извършени в Украйна.

- Каква е вероятността Путин да използва ядрено оръжие?

- Поради естеството на разрушителната си личност Путин е в състояние да направи това. Или да използва тактически ядрени оръжия (с малък обсег - б.р.), или да нанесе удар по някое ядрено съоръжение в Украйна. Това е съвсем в неговия стил, това е неговият почерк. Но да се надяваме, че светът ще го спре.