България засега не е искала засилване на военното присъствие на НАТО на своя територия.

Така отговори на въпрос на Клуб Z в Брюксел външният министър Теодора Генчовска. Тя участва в среща с колегите си от страните членки на пакта.

Засилването на присъствието на НАТО на източния фланг е по искане на няколко страни членки, обясни тя. Тепърва командващият силите на пакта ген. Тод Уолтърс ще представи комплект от мерки в тази насока. Става дума за опции и възможности въз основа на исканията на държавите от алианса.  И те ще бъдат обсъдени на срещата на министрите на отбраната на 16 март. Но преди това ще има обсъждане и на равнище Министерски съвет у нас, каза министърът.

На този етап най-важното нещо за Украйна е хуманитарната помощ, която всички страни от НАТО осъществяват. Украинският външен министър Дмитро Кулеба се е включил по видеовръзка и е поискал такава помощ в особено големи размери. Всички участници са го подкрепили.

В момента от България към Украйна пътуват поне три камиона с помощи, каза Генчовска. Те превозват медикаменти, дрехи, обувки – всичко, което украинската страна е поискала.

Друго важно послание от министрите е подкрепата за евроатлантическата интеграция на Украйна, но също така на Грузия и Молдова.

Колкото до искането на властите в Киев за бъде създадена забранена за полети зона над странатаа, по думите на Генчовска това е сложен въпрос. Той изисква допълнителна дискусия и решения на съответните държави.НАТО по никакъв начин не трябва да бъде въвличана в конфликта. По-скоро ще се търси хуманитарен аспект на искането, поставено от украинската страна.

Няма опасност от радиация в България след руската атака срещу Запорожката АЕЦ в Украйна, каза още Генчовска. Нищо конкретно няма и по отношение на другите съседни и намиращи се наблизо страни.

НАТО не е страна в конфликта и не може да прати войски в Украйна. Но може да направи така, че той да не се разпростре извън нея, каза генералният секретар Йенс Столтенберг. Иначе конфиктът ще стане още по-опустошителен и по-опасен, ще донесе повече човешки страдания. Алиансът не търси война с Русия.

Той обаче предупреди, че предстоят по-тежки дни.

Същевременно Швеция и Финландия вече са част от съгласуването на действията, свързани с войната в Украйна, каза Столтенберг. Техните външни министри също участваха в срещата.

Следобед ще се състои петият за малко повече от седмица извънреден Съвет „Въ ншни работи“. В него ще участват също Столтенберг, американският държавен секретар Антъни Блинкън и външният министър на Канада.

Очаква се да бъде обсъден следващият пакет от санкции зарази руската агресия в Украйна. От сутринта в Брюксел се говори, че става дума за налагане на повече ограничения срещу приближени до Кремъл олигарси и техните семейства.