Украинският енергиен министър Херман Халушченко прикани НАТО да се намеси, след като Русия обстрелва Запорожката АЕЦ, намираща се в Южна Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА. Украинското посолство в Берлин пък поиска танкове и бойни кораби.

Атакуваната от руската армия АЕЦ в Запорожие е най-голямата в Украйна и Европа. Избухнал е пожар, съобщи в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба. По-късно пожарът бе загасен. Няма данни за промени на радиаоционните нива в района, няма загинали.

Часове по-късно Би Би Си съобщи, че руските войски са завзели централата.

Украинската Служба за извънредни ситуации съобщи по-рано, че в резултат на руския обстрел е възникнал пожар в учебно-тренировъчния корпус, който в 6:20 часа местно време е бил потушен. Изключен е бил Трети енергоблок. Кметът на близкия град Енергодар каза, че на територията на централата има ранени.

"Ако се взриви атомната централа, ще бъде 10 пъти по-голяма трагедия от Чернобил! Руснаците трябва да прекратят огъня НЕЗАБАВНО", заяви министър Халушченко, сравнявайки бедствието от 1986 г. "Настояваме не само за професионална оценка на това, което се случва, но и за реална, най-категорична намеса, включително от НАТО и страните, които имат ядрени оръжия", написа още Халушченко във Фейсбук.

Той каза, че най-голямата ядрена централа в Европа е обстрелвана от танкове и от въздуха. Добави, че вече е разговарял по телефона с министърката на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм и е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна.

"Пред прага сме на една от най-големите технологични катастрофи в историята на човечеството", така американската министърка потвърди в Туитър, че е разговаряла с украинския си колега и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат.

Тя също каза, че няма признаци за повишаване на равнищата на радиацията, която произвежда една пета от електричеството в Украйна, предаде Ройтерс.

Зеленски: Това може да е краят на Европа

На свой ред украинския президент Володимир Зеленски обвини Русия, че нейни танкове обстрелват съзнателно атомната електроцентрала Запорижия.

"Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството", подчерта украинският държавен глава.

"Тази терористична държава прибягва в момента до ядрен терор. Това са танкове, екипирани с уреди за нощно виждане. Това означава, че знаят по какво стрелят, подготвили са се за това", добавя Зеленски във видеозапис, публикуван от украинското президентство.

"Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа", подчерта украинският президент.

Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ Чернобил засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. "Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори", предупреди Зеленски.

Лондон иска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН

Заради обстрела на АЕЦ-а британският премиер Борис Джонсън призова за свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което да се проведе "през ​​следващите няколко часа".

"Безотговорните действия на президента Путин вече могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа", заяви Джонсън след разговор с украинския президент.

Президентът на САЩ Джо Байдън също е обсъдил въпроса за централата с украинския си колега Джо Байдън, съобщи високопоставен американски представител, цитиран от АФП.

Зеленски е обсъдил нападението срещу ядрената централа и с канадския премиер Джъстин Трюдо, отбелязва АП.