„Ще изпратим ясно послание, че ангажиментът ни съгласно член 5 от Устава на НАТО е толкова реален, колкото е бил и преди 70 години. Президентът Байдън бе пределно ясен, че ще се бием за всеки сантиметър от територията на НАТО.“

Това заяви специално за Клуб Z  в Брюксел говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. Такъв бе отговорът му на въпроса дали можем да очакваме засилено присъствие на пакта в Черноморския регион заради продължаващата война в Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Брюксел за среща на външните министри от страните членки на НАТО. Следобед той ще участва в Съвет „Външни работи“ на ЕС.

България е представена на двата форума от външния министър Теодора Генчовска.

И Байдън, и руският президент Владимир Путин заявиха при срещата си в Женева, че ядрената война е нещо, което не трябва да бъде водено. Това е принципът, в който трябва да вярва всяка отговорна ядрена сила, смята Прайс.

САЩ продължават да вярват в дипломацията, допълни „гласът“ на Държавния департамент.

Причината първите дипломати от НАТО да са в Брюксел е изключително високата степен на безпокойство. Пактът обаче е единен и има усещането за цел, мисия, ангажименти.