Ние - Русия - искаме да бъдем нация на мира. Уви, сега малко хора биха ни определили по този начин.

Но нека поне не се превръщаме в нация на уплашени мълчаливци. На страхливци, които се преструват, че не забелязват агресивната война срещу Украйна, отприщена от нашия безспорно луд цар.

Не мога, не искам и няма да мълча, като гледам как псевдоисторически глупости за събития отпреди 100 години се превърнаха в извинение руснаци да убиват украинци, а украинци, защитавайки се, да убиват руснаци.

Намираме се в третото десетилетие на XXI в., а по новините гледаме хора, които изгарят в танкове и бомбардировки на къщи. По нашите телевизори наблюдаваме как се отправят реални заплахи за ядрена война.

Аз самият съм от СССР. Роден съм там. И основната фраза оттам – от моето детство – беше "борба за мир". Призовавам всички да излязат на улицата и да се борят за мир.

Путин не е Русия. И ако има нещо в Русия в момента, с което можете да се гордеете най-много, това са тези 6 824 души, които бяха задържани, защото - без никакво обаждане - излязоха на улицата с плакати с надпис "Не на войната".

Казват, че някой, който не може да присъства на митинг и не рискува да бъде арестуван, няма правото да призовава към такива действия. Вече съм в затвора, така че мисля, че мога.

Не можем да чакаме повече. Където и да сте, в Русия, Беларус или на другия край на планетата, събирайте се на главния площад във вашия град всеки делничен ден от 19 часа, а през уикендите и празниците - от 14 часа.

Ако сте в чужбина, съберете се пред руското посолство. Ако можете да организирате демонстрация, направете го през уикенда. Да, може би само няколко души ще излязат на улицата в първия ден. А във втория – още по-малко.

Но ние трябва, стискайки зъби и преодолявайки страха, да излезем и да поискаме край на войната. Всеки арестуван трябва да бъде заменен от двама новодошли.

Ако за да спрем войната трябва да напълним затворите, ние ще напълним затворите.

Всичко има цена и сега, през пролетта на 2022 г., трябва да платим тази цена. Няма кой да го направи вместо нас. Нека не сме "против войната". Нека се ​​борим срещу войната.

---

Коментарът на Алексей Навални е събран от негови публикации в Туитър. Заглавието и подзаглавието е на Клуб Z.