Над 160 носители на "Нобел" подписаха обръщение, в което призовават Русия да прекрати военните действия в Украйна, съобщи "Новая газета", чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи през декември м.г. Нобеловата награда за мир.

Текстът на обръщението е публикувано на сайта Nobel Campaigns на английски, украйнски и руски.

Подписан е от носители на приза във всички сфери от 1975 г. до 2021 г. Те сравняват "специалната операция" на Русия в Украйна с нападението на Германия над Полша през 1939 г. и над Съветския съюз през 1941 г. 

"Заедно осъждаме тези военни действия и отричането от президента Путин на самата легитимност на съществуването на Украйна", се казва в обръщението.

Авторите на писмото напомнят, че действията на Русия нарушават устава на ООН и игнорират Будапещенския меморандум от 1994 г., който задължава Русия и другите страни да уважават суверенитета, независимостта и съществуващите граници на Украйна. 

"Да се започне война, както направиха президентът Путин и неговите привърженици, е сбъркан, кървав и непродуктивен път към бъдещето.

Руската инвазия ще опетни международната репутация на Русия за десетилетия напред. Тя ще се превърне в пречка за икономическото ѝ развитие и източник на трудности за хората. Наложените санкции ще ограничат свободата на движение на талантливи и трудолюбиви руснаци по света. Защо трябва сега да се издига такава стена между Русия и света?

Вече са загинали стотици украински и руски войници, украинско мирно население, включително деца. Толкова е тъжно и толкова ненужно.

Ние се обединяваме, за да призовем руското правителство да прекрати инвазията и да изтегли войските си от Украйна", пишат нобелистите.

"Прекланяме се пред спокойствието и силата на украинските хора. Ние сме с вас! В сърцата си сме със семействата и приятелите на всички украинци и руснаци, които бяха убити или ранени. Нека в тази част от нашия красив свят се върне мирът!", завършва обръщението.

Тук може да видите и имената на подписалите.