Цял предиобед българският парламент не може да излезе с единна декларация, осъждаща руското инвазия в Украйна. А причината: думата "санкции". Оказва се, спънката са... управляващата партия БСП и опозиционната "Възраждане". Двете формации били против записването на "санкции" в текста, научи Клуб Z.

Малко след старта на днешното пленарно заседание, на което депутатите продължават с разглеждането на бюджет 2022, председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че ще бъде свикан председателски съвет, на който представители на всички ПГ трябва да се разберат за обща осъдителна декларация.

Такъв съвет бе свикан. Безрезултатно.

"Направихме контактна група от всички парламентарни групи и имаме обща позиция, че ще излезем с декларация, която започваме да подготвяме в момента. Очакваме председателят на Народното събрание да се върне от срещата при президента и когато е тук да обявим декларацията… Ще обсъдим ситуацията и най-вероятно ще направим извънредно заседание, на което да изслушаме службите и Министерски съвет", обяви тогава Гюров.

Няколко часа по-късно обаче, въпреки че председателят Никола Минчев вече води заседанието, декларация все още няма.

Че има две партии, които не искат да я подпишат в така предложения й вид, намекна и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на партията малко по-рано през деня. Не назова кои са партиите, но подчерта, че депутатите на ГЕРБ са инструктирани да не подкрепят декларация, в която не фигурира това, че България подкрепя наложените на Русия международни санкции.

И така, социалистите на Корнелия Нинова, както и партията на Костадин Костадинов, определяна като русофилска, спъват общата декларация срещу на практика започналата рано сутринта война. А тя трябва да бъде и гласувана.

"Цяла Европа и целият свят ни гледат!"

Около 13:30 ч. декларацията на българското Народно събрание, по-скоро липсата й, все пак стана повод за дискусия от трибуната. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи предложение да се спре с разглеждането на бюджета и депутатите да излязат с общия текст. Същото предложебние направи след него и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. И от двете формации посочиха, че няма нищо по-належащо в момента от тази декларация.

"В комшията гори, ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се правим, че нищо не се случва и не можем тук да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи. Ситуацията е сериозна", мотивира се Карадайъ.

Председателят на парламентарната група на ПП Гюров обаче възрази: в тези несигурни времена не можело държавата да бъде оставена без бюджет и разглеждането му трябва да продължи. Гюров поиска закрито заседание утре, на което да бъдет изслушани службите за сигурност, а декларацията на НС да се стикова с изпълнителната власт и чак тогава да се приеме. 

Особено емоционаленв отговор на Гюров бе Йордан Цонев (ДПС).

"Това е знак към Украйна, към партньорите ни. Не ни трябва позиция на президента, на МС, трябва ни позиция на Народното събрание. Тук е представен целият народ! Цяла Европа и целият свят ни гледат! Не можем да чакаме никой да се върне от Брюксел (премиерът Кирил Петков, б.р)", призова Цонев.

А Халил Летифов попита с ирония какво му е спешното на бюджет, който се приема на 24 февруари - няколко месеца след обичайния период за това.

Последва гласуване на предложението на ДПС и ГЕРБ за прекратяване на гласуването на бюджета и то бе отхвърлено. От ДПС обаче поискаха прегласуване и този път мнозинството реши - тази точка няма да се гледа. Ще се дебатира общата декларация.

Така около 14 ч обсъждането все пак започна. Декларацията бе изчетена от трибуната от Гюров и в нея се казва, че България подкрепя партнорите ни "при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, за деескалация на конфликта".