Най-малко 40 войници и около десет цивилни са били убити в първите часове на руската инвазия в Украйна днес, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и БТА.

"Знам, че над 40 украински войници са били убити, а няколко десетки - ранени, става въпрос и за около 10 убити цивилни в страната", заяви Олексий Арестович. "Тези загуби, са причинени от въздушни и ракетни удари тази сутрин", уточни той.

Украйна беше поразена от втора вълна ракетни удари, каза на брифинг съветникът на Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Властите в Киев казват, че първата вълна, започнала малко след като руският президент Владимир Путин нареди военна операция тази сутрин, е поразила военни командни центрове и други сгради в няколко украински града.

По-рано презденя съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Геращенко, че най-малко осем души са убити и девет са ранени след началото на руската атака.

"В област Одеса шестима души са загинали, седем са ранени, а 19 са безследно изчезнали. В Мариупол има един загинал и двама ранени", отбеляза Геращенко.

По думите му, при авиоудар в град Бровари са унищожени третия и четвъртия етаж на 4-етажен блок, като се смята, че има една жертва и шестима пострадали. Осмата жертва е граничар в района на селището Преображенка в Херсонска област, който е загинал при ракетен обстрел от територията на Крим.