Мнозинството от жителите на седем европейски държави - Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния и Швеция - които съставляват около 2/3 от населението на континента, смятат, че Русия ще атакува Украйна през 2022 г.

Това показват резултатите от проучване на Европейския съвет за въшна политика, проведено през януари тази година.

"Резултатите от изследването сочат четири основни наблюдения: че войната в Европа вече не е немислима; че трябва да отвърнем на руската агресия; че най-големите страхове на европейците, свързани с кризата, варират в отделните страни; че европейските правителства трябва да се подготвят за непредвидени ситуации, за да облекчат тежестта върху обикновените граждани", споделят авторите Марк Ленард и Иван Кръстев.

Инвазия на Русия?

73 процента от анкетираните в Полша смятат, че вероятно ще има руска инвазия през 2022 г. На същото мнение са 64 процента от румънците, 55 на сто от шведите, 52 процента от германците и 51 на сто от французите и италианците.

44 на сто от респондентите във Финландия предполагат, че Русия ще нападне Украйна, 42 процента са на противоположното мнение, а 14 на сто не знаят.

Колко вероятно е да има руска инвазия в Украйна през тази година. Снимка ЕСВП

Кой трябва да защити Украйна?

Жителите на почти всички страни смятат, че НАТО е най-способна да защити Украйна. Любопитното е, че Полша, една от най-големите американски съюзнички в Европа, поставя на първо място ЕС.

62 процента от всички анкетирани определят Организацията на Северноатлантическия договор като най-пригодна да се противопостави на руска инвазия. Следват ЕС (60 процента), САЩ (54 на сто), Германия (49 процента), Франция (47 на сто) и Обединеното кралство (44 процента).

43 процента от участниците в проучването смятат, че собствената им страна трябва да се намеси в подкрепа на Украйна, 37 на сто са против и 20 не са сигурни.

Ако Русия атакува Украйна, кой трябва да се притече на помощ?

"Макар повечето европейци все да вярват, че НАТО защитава Европа, "НАТО" вече не е просто друго име за "САЩ", казват авторите. "Европейците вярват повече на НАТО, че ще защити интересите им, отколкото на САЩ".

Европейците също не разчитат толкова много на подкрепата на Великобритания заради Брекзит, изтъкват Ленард и Кръстев. 

"Моята собствена страна" да защити Украйна?

Жителите на Полша изразяват най-силна подкрепа за това собствената им страна да се намеси в подкрепа на Украйна - 65 процента. Те са предимно симпатизанти на управляващата партия "Право и справедливост".

Следват гражданите на Швеция и Франция (43 процента), Италия (41 на сто), Румъния (40 процента) и Германия (37 на сто).

54 от анкетираните във Финландия са против намесата на държавата им.

Ако Русия атакува Украйна, трябва ли моята страна да се намеси в подкрепа на Украйна?

 

Проучването също така показва, че европейците са готови да приемат значителни, потенциално дългосрочни заплахи в резултат на защитата на Украйна, включително възможното пристигане на голям брой бежанци, по-високи енергийни разходи, кибератаки и заплахата от руски военни действия.

Анкетираните от Полша, Румъния и Швеция са по-склонни да поемат риска от всички тези потенциални последици. 53 процента от анкетираните в Полша дори смятат, че подкрепата на Украйна си струва, дори ако последват руски военни действия срещу собствената им страна.