Все още никой не е наясно с плановете на Путин за Украйна, но според западните разузнавания струпването на войски по границата продължава и вероятността да няма война, а това да е само блъф, намалява, съобщава ДПА.

Според анализите на разузнаванията на държавите от НАТО в момента по границата с Украйна Русия е струпала между 112 и 120 000 войници, танкови бригади, ракетни бригади и медицински части, като в момента има и голямо зареждане с банки кръв за преливане във военно-полевите пунктове.

Очаква се струпване и по границата с Беларус. Там ще се прехвърлят повечето ракетно-отбранителни системи и бойни самолети тип Су-35.

Няма знаци за прекратяване на това струпване на войски, твърди германското разузнаване. Смята се, че по-скоро до средата на февурари от 60 батальоните по границата ще станат 100. В един батальон има между 600 и 1000 войници.

В Донбас пък има близо 35 000 верни на Кремъл бойци. 

Ако това струпване на войски продължи, както предполагат разузнаванията, то според оценката на военни анализатори до две седмици Русия ще е в състояние да започне мощна инвазия с цел окупация.

Друг възможен сценарий е завземането само на половината от Украйна, а трети сценарий предвижда само отварянето на коридор от Крим към Румъния и Молдова. Друга опция е официално влизане в Донбас и разширяване на сепаратистките зони. Нападане на столицата Киев може да стане от Беларус или от североизтока на Украйна.

Коя опция ще избере Путин зависи от много фактори. Всяка от тях обаче ще бъде придружена с хакерски нападения над енергийната система на Украйна, на държавната администрация и украинските тв и радио канали.

„Целта ще е страната да бъде изолирана и вкарана в хаос“, смятат разузнавачи.

Според разузнаванията е твърде вероятно Русия да проведе кратка офанзива, след което да се върне на масата на преговори, но вече с други позиции. Тогава Русия може да постави картите по друг начин – или капитулация веднага, или офанзивата продължава. Путин ще настоява най-малкото да бъде отстранен президентът Зеленски. 

Като повод за офанзивата Русия може да заяви, че трябва да спаси руснаците в Украйна от „геноцид“ и да ги защити от „лудите украински фашисти“. 

Според експерти времето за нападение на Украйна обаче също не е безкрайно – Русия предпочита то да стане през зимата и затова в края на февруари вероятността да се стигне до война намалява.

Вероятно е обаче и Путин да не ескалира обстановката по време на олимпийските игри в Китай, за да не обърне срещу себе си Пекин.

Русия подписа резолюция на ООН, с която се подкрепя олимпийското примирие по света по време на игрите – между 4 и 20 февруари за олимпиадата и между 4 и 13 март за параолимпиадата. Резолюцията призовава всички горещи точки да обявят примирие поне, докато траят игрите. Така най-вероятният период за евентуално нападение над Украйна остава 20 февруари-4 март. 

Сблъсък в ООН

Съветът за ситурност на ООН днес е насрочил заседание по искане на САЩ заради кризата около Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфилд каза, че действията на Русия представляват “ясна зпалха към международния мири сигурност и към Хартата на на ООН". Членовете на съвета "трябва честно да разгледат фактите и да обсъдят какво е поставена на карта за Украйна, за Русия, за Европа и за основните задължения и принципи на международния ред, ако Русия нахлуе по-нататък в Украйна", каза в четвъртък американската представинелка, съобщавайси за срещата.

Руският заемстник-посланик в ООН Дмитрий Полянски отговори със сърдит туит:

“Не мога да си спомня друг случай, в който член на Съвета за сигурност е предлагал да се обсъждат неговите собствени неоснователни твърдения и допускания като заплаха за международния ред от някого другиго. Да се надяваме, че други членове на Съвета за сигурност на ООН няма да подкрепят този очевиден пиар, срамен за репутацията за Съвета за сигурност на ООН”.

Според АП реакцията на Полянски показва, че Русия може в началото на срещата да поиска процедурно гласуване дали тя да продължи. За да я блокира, Русия трябва да бъде подкрепена от девет от 15-те членки на Съвета за сигурност.
 
Висш представител на администрацията на Байдън каза, че САЩ са в редовен контакт с членките на съвета и са "уверени", че има "повече от достатъчна подкрепа", за да бъде проведена срещата, предаде АП.